Invazia de lăcuste provoacă pagube imense în Africa și Asia. Pakistanezii sunt îndemnați să le mănânce
O imensă invazie de lăcuste continuă să provoace mari pagube în estul Africii.
Roiurile sunt tot mai multe şi de la o zi la alta atacă noi culturi agricole, ceea ce prezintă un risc pentru alimentaţia a milioane de oameni.
Fenomenul a apărut în urmă cu trei luni şi nu dă semne să dispară prea curând. Mai mult, se extinde şi în sudul Asiei, Pakistanul fiind prima ţară afectată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dacă în Uganda, Etiopia şi Kenya, autorităţile au spus că singura opţiune de combatere a dăunătorilor este "controlul aerian", adică împrăştierea de insecticid din avion, în Pakistan oamenii au fost încurajaţi să le mănânce.
Locusts invasion in Africa pic.twitter.com/UOEnJ3PKmm
— The Ninja Cat - Funny Pics & Vids (@_the_ninja_cat_) February 28, 2020
East Africa's desert locusts — in pictures https://t.co/qTtHRHkwOW pic.twitter.com/8xN9AV4Ah9
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 28, 2020
China se pregăteşte să trimită 100.000 de raţe în Pakistan pentru a ajuta la combaterea lăcustelor
China se pregăteşte să trimită 100.000 de raţe în Pakistanul învecinat pentru a ajuta la combaterea roiurilor de lăcuste care devorează culturile, informează joi BBC.
Experţii agricoli chinezi susţin că o singură raţă poate mânca peste 200 de lăcuste pe zi şi poate fi, deci, mai eficientă decât pesticidele.
Pakistanul a declarat stare de urgenţă la începutul acestei luni, în condiţiile în care numărul acestor dăunători a fost cel mai mare din ultimele două decenii.
Guvernul chinez a anunţat săptămâna aceasta că va trimite o echipă de experţi din Pakistan pentru a dezvolta programe îndreptate împotriva lăcustelor.
Lu Lizhi, cercetător principal la Academia de Ştiinţe Agricole din Zhejiang, a descris raţele ca adevărate "arme biologice". El a precizat că, în timp ce puii pot mânca circa 70 de lăcuste într-o zi, o raţă adultă poate devora de peste trei ori acest număr.
"Raţelor le place să stea într-un grup, astfel încât sunt mai uşor de gestionat decât găinile", a declarat el pentru presa chineză.
În lunile următoare va avea loc o testare a raţelor în provincia chineză Xinjiang (vest) înainte ca acestea să fie trimise în Pakistan, mai precis în provinciile Sindh, Balochistan şi Punjab, care se confruntă cu un număr mare de lăcuste.
În 2000, China a trimis 30.000 de raţe din provincia Zhejiang la Xinjiang pentru a face faţă roiurilor de lăcuste.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), actualele invazii de lăcuste sunt legate de sezonul cicloanelor din 2018-19, care a adus ploi abundente în Peninsula Arabică şi a permis dezvoltarea a cel puţin trei generaţii de lăcuste care s-au reprodus fără precedent. De atunci, roiurile de lăcuste s-au răspândit în Asia de Sud şi în Africa de Est.
În Africa de Est, ţări precum Etiopia, Kenya şi Somalia se luptă cu roiuri "fără precedent" de lăcuste care devorează culturile, a precizat ONU