Invazia de lăcuste provoacă pagube imense în Africa și Asia. Pakistanezii sunt îndemnați să le mănânce

Ultima actualizare: 28-02-2020 13:53

O imensă invazie de lăcuste continuă să provoace mari pagube în estul Africii.

Roiurile sunt tot mai multe şi de la o zi la alta atacă noi culturi agricole, ceea ce prezintă un risc pentru alimentaţia a milioane de oameni.

Fenomenul a apărut în urmă cu trei luni şi nu dă semne să dispară prea curând. Mai mult, se extinde şi în sudul Asiei, Pakistanul fiind prima ţară afectată.

Dacă în Uganda, Etiopia şi Kenya, autorităţile au spus că singura opţiune de combatere a dăunătorilor este "controlul aerian", adică împrăştierea de insecticid din avion, în Pakistan oamenii au fost încurajaţi să le mănânce.

 

China se pregăteşte să trimită 100.000 de raţe în Pakistan pentru a ajuta la combaterea lăcustelor

 

China se pregăteşte să trimită 100.000 de raţe în Pakistanul învecinat pentru a ajuta la combaterea roiurilor de lăcuste care devorează culturile, informează joi BBC.

Experţii agricoli chinezi susţin că o singură raţă poate mânca peste 200 de lăcuste pe zi şi poate fi, deci, mai eficientă decât pesticidele.

Pakistanul a declarat stare de urgenţă la începutul acestei luni, în condiţiile în care numărul acestor dăunători a fost cel mai mare din ultimele două decenii.

Guvernul chinez a anunţat săptămâna aceasta că va trimite o echipă de experţi din Pakistan pentru a dezvolta programe îndreptate împotriva lăcustelor.

Lu Lizhi, cercetător principal la Academia de Ştiinţe Agricole din Zhejiang, a descris raţele ca adevărate "arme biologice". El a precizat că, în timp ce puii pot mânca circa 70 de lăcuste într-o zi, o raţă adultă poate devora de peste trei ori acest număr.

"Raţelor le place să stea într-un grup, astfel încât sunt mai uşor de gestionat decât găinile", a declarat el pentru presa chineză.

În lunile următoare va avea loc o testare a raţelor în provincia chineză Xinjiang (vest) înainte ca acestea să fie trimise în Pakistan, mai precis în provinciile Sindh, Balochistan şi Punjab, care se confruntă cu un număr mare de lăcuste.

În 2000, China a trimis 30.000 de raţe din provincia Zhejiang la Xinjiang pentru a face faţă roiurilor de lăcuste.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), actualele invazii de lăcuste sunt legate de sezonul cicloanelor din 2018-19, care a adus ploi abundente în Peninsula Arabică şi a permis dezvoltarea a cel puţin trei generaţii de lăcuste care s-au reprodus fără precedent. De atunci, roiurile de lăcuste s-au răspândit în Asia de Sud şi în Africa de Est.

În Africa de Est, ţări precum Etiopia, Kenya şi Somalia se luptă cu roiuri "fără precedent" de lăcuste care devorează culturile, a precizat ONU

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO