Victorie fără precedent în Germania. Angajații pot lucra numai 28 de ore pe săptămână timp de 2 ani
În Germania, puternicul sindicat IG Metal a obţinut o victorie fără precedent. Dacă vor, muncitorii săi îşi pot reduce programul de lucru la numai 28 de ore pe săptămână, timp de doi ani, ca să aibă mai mult timp pentru familie.
Deocamdată, măsura se aplică unui milion de oameni, însă ar putea fi extinsă pentru întregul sector metalurgic şi auto.
Sindicatul IG Metall a obţinut, după negocieri îndelungate şi dificile, dreptul că muncitorii să beneficieze de un program redus de lucru, de la 35 la 28 de ore pe săptămână, adică puţin peste 5 ore şi jumătate pe zi. Angajaţii pot alege acest program redus, pentru a-şi putea îngriji copiii sau rudele bătrâne şi bolnave.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Klaus Abel, şef IG METALL BERLIN: ”În ultimii ani, flexibilitatea există nuumai în beneficiul angajatorului, care putea cere ore suplimentare şi ture în plus. Acum, angajaţii spun că înţeleg nevoia de flexibilitate, însă vor ca nevoile lor să fie şi ele luate în seamă.”
Angajaţii care vor bani mai mulţi, pot să muncească până la 40 de ore pe săptămână. Prin contract, săptămână de muncă este de 35 de ore în vestul Germaniei şi 38 de ore în regiunile din est.
Klaus Abel, ŞEF IG Metall Berlin: "Cred că problema flexibilităţii orelor de muncă va juca un rol tot mai important în întreaga Europă. Depinde cât de insistente sunt sindicatele, în susţinerea cerinţelor lor.”
În plus, sindicatul a obţinut şi o mărire de salarii de 4,3 procente pentru membrii săi, începând din aprilie.
Ina Morgenroth, manager IG Metall Hamburg: "Industria noastră merge foarte bine, iar companiile au obţinut rezultate bune în 2017. În plus, situaţia arată bine şi pentru 2018. Asta înseamnă că nu avem de gând să facem compromisuri, în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Nu pot "scăpa" cu doar 3% în plus.”
Deocamdată, de această măsură beneficiază doar un milion de angajaţi din sectorul industrial din landul Baden-Württemberg, unde îşi au uzinele puternicele companii Daimler (producătorul Mercedes-Benz), Volkswagen şi Bosch. Aşa cum se întâmplă, în general, acordul s-ar putea extinde şi la restul de muncitori din sectorul industrial.
Beneficiile nu s-au obţinut fără presiuni puternice. Sindicatul a organizat greve de avertisment de o zi, la sfârşitul lui ianuarie. Au fost primele acţiuni de acest fel din ultimii 34 de ani.