Vești rele pentru Ucraina. China a anunțat oficial că armata sa va colabora mai puternic cu armata Rusiei
China a anunțat că dorește legături mai strânse cu armata Rusiei, un semn că Moscova are încă sprijinul Beijingului după revolta eșuată a grupării Wagner.
Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a declarat luni, în cadrul unei întâlniri cu Nikolai Evmenov, comandantul-șef al marinei ruse, că "prin eforturile comune ale ambelor părți, relațiile dintre cele două armate vor continua să se aprofundeze și să se consolideze, să facă în mod constant noi progrese și să atingă un nou nivel".
Li a declarat că speră ca cele două armate marine să poată consolida comunicarea, să organizeze în mod regulat exerciții comune și să "extindă cooperarea practică", potrivit unei declarații a Ministerului Apărării de la Beijing, citată de Bloomberg.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Aceste comentarii se adaugă la semnele că Beijingul își consolidează legăturile cu Moscova în urma revoltei grupului de mercenari Wagner de luna trecută, cea mai mare amenințare la adresa regimului lui Vladimir Putin.
Ministerul de Externe al Chinei a declarat la scurt timp după aceea că susține acțiunile Rusiei pentru a menține stabilitatea națională, iar ministrul de externe Qin Gang s-a întâlnit cu ministrul adjunct de externe rus Andrei Rudenko.
China a menținut legăturile cu Putin de când acesta a ordonat o invazie pe scară largă a Ucrainei la începutul anului trecut și a refuzat să se alăture sancțiunilor conduse de SUA din cauza războiului.
Beijingul și Moscova împărtășesc un interes comun în a contesta dominația SUA în ordinea mondială, în timp ce se confruntă cu legături tot mai tensionate cu democrațiile bogate.
Li a fost sancționat de Washington în 2018 din cauza unei achiziții de arme rusești, iar China a refuzat să reia dialogul militar la nivel înalt cu SUA până când aceste restricții nu vor fi ridicate.