Guvernul francez renunţă la creşterea taxelor, după revolta "vestelor galbene". "Acordul de pace" propus de premier

Ultima actualizare: 04-12-2018 14:03

Édouard Philippe a prezentat marţi după-amiază propunerile prin care vrea să oprească protestele vestelor galbene. 

UPDATE 14:00 Premierul francez a anunţat public marţi după-amiază că va suspenda pentru 6 luni creşterea taxelor la carburanţi. Acestea nu vor fi mărite ulterior decât după negocieri cu toate părţile implicate şi măsuri sociale auxiliare. Nu vor creşte nici tarifele la gaze energie. „Nu există nicio taxă care să merite să fie ameninţată unitatea naţionii”, a declarat prim-ministrul.

De asemenea, SMIC (salariul minim) va creşte cu 3% din ianuarie 2019.

„Francezii care au îmbrăcat vestele galbene îşi iubesc ţara. Vor ca impozitele să scadă şi ca munca lor să fie bine plătită. Dacă nu am reuşit să schimb asta, înseamnă că trebuie să schimbăm ceva”, a spus Philippe. „Această mişcare este furia Franţei care munceşte, care se descurcă cu greu”.

Propunerile premierului, care au apărut mai întâi "pe surse", nu i-au mulţumit pe liderii protestelor, dar aceştia nu au anunţat o poziţie unitară.

Premierul Édouard Philippe le-a transmis deputaţilor majorităţii prezidenţiale că „trebuie să calmăm situaţia, pentru francezi”. El le-a spus că va prezenta public o serie de „propuneri de pacificare” convenite cu preşedintele Macron, după care va urma o „mare dezbatere” privind fiscalitatea şi mobilitatea.

„Este un moment central al mandatului prezidenţial”, a spus Édouard Philippe. „Climatul de violenţă spune multe despre starea democraţiei noastre şi ameninţările cu care se confruntă”.

După declaraţiile premierului va urma o dezbatere şi un vot al deputaţilor, care nu angajează însă răspunderea Guvernului.

Guvernul de la Paris se pregăteşte să suspende majorarea taxelor pentru carburanţi, au declarat marţi mai multe surse guvernamentale. Executivul francez aprobase recent o majorare a taxelor pentru carburanţi de 7,6 eurocenţi pe litru pentru motorină şi de 3,9 eurocenţi pentru benzină, pentru a reduce utilizarea autovehiculelor poluante şi a promova energia curată.

Ciocniri violente între scutieri şi protestatarii din mişcarea denumită "Vestele galbene" au avut loc începând din 17 noiembrie pe străzile Parisului, în cadrul manifestaţiilor împotriva costului ridicat la carburanţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO