Politician din Brazilia ales primar în timp ce este în comă, din cauza coronavirusului

30-11-2020 21:30


Maguito Vilela

Un politician din Brazilia a fost ales primar de pe patul de spital, unde se luptă cu coronavirusul. E în comă indusă și nu a aflat încă faptul că a câștigat alegerile.

Maguito Vilela a fost ales duminică primar al orașului brazilian Goiânia, și se află de câteva săptămâni în comă indusă, respirând printr-un ventilator. Este infectat cu COVID-19 iar boala s-a dovedit foarte severă în cazul său.

Fost senator al partidului centrist al Mișcării Democrate Braziliene, Vilela a fost testat pentru coronavirus pe 20 octombrie. O săptămână mai târziu, a ajuns la spitalul Albert Einstein din Sao Paulo și a fost intubat pe 30 octombrie.

Pe 8 noiembrie se simțea mai bine și a fost scos de pe aparatul de suport pentru respirație, dar starea lui s-a deteriorat și a fost reconectat la ventilator pe 15 noiembrie. În acea perioadă avea loc primul tur al alegerilor locale în regiune, unde l-a învins pe adversarul său politic Vanderlan Cardoso, din Partidul Social Democrat.

Duminică, Vilela a fost ales primar al orașului Goiânia, un oraș cu aproximativ 1,5 milioane de locuitori din centrul Braziliei, la aproximativ 200 km sud-vest de capitala Brasilia. A câștigat fotoliul de primar cu 52,6% din voturi, relatează agenția Reuters.

Rogério Oliveira da Cruz, viceprimarul orașului,  a convocat o conferință de presă după victoria alegerilor, în care a avut loc o rugăciune pentru sănătatea primarului.

„Le mulțumim oamenilor pentru alegerea lui Maguito Vilela. Planul lui Maguito va fi pus în practică în următorii patru ani și el va fi alături de noi” a spus viceprimarul.

Daniel, fiul primarului ales, a acuzat adversarii politici că au răspândit informații false despre starea tatălui său.

„Săptămâna asta, au ieșit cu mașini cu difuzoare, anunțând moartea lui și trimițând mesaje spam pe WhatsApp cu știri false despre starea sănătății sale", a spus el, potrivit site-ului local G1. „A fost o campanie rușinoasă” crede Daniel.

Staff-ul lui Maguito Vilela nu au răspuns solicitării jurnaliștilor de a comenta aceste informații.

Brazilia este pe locul doi în lume la morții provocați de coronavirus, după Statele Unite. Peste 6,3 milioane de persoane au fost infectate și aproape 173.000 au murit din cauza virusului, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Sursa: Reuters


VIDEO PROTVPLUS.RO