Valul Omicron pierde din intensitate în Europa. Marea Britanie și Franța au înregistrat scăderi de cazuri zilnice
Valul Omicron pierde din intensitate, în țările în care a lovit în decembrie. Marea Britanie a ajuns la 88 de mii de cazuri pe zi față de 180 de mii pe 3 ianuarie.
Și în Franţa se observă o scădere uşoară. Pe de altă parte, după ce au fost descoperite primele cazuri în Beijing, înainte de debutul Jocurilor Olimpice, China ia măsuri drastice. Poşta chineză le-a ordonat angajaţilor să dezinfecteze în mod sistematic corespondenţa sosită din străinătate. Autorităţile cred că tulpina Omicron a ajuns în țară prin intermediul scrisorilor, şi al coletelor trimise din Canada. Lucrurile se complică şi în Bulgaria vecină.
În ultimele 24 de ore, Bulgaria a raportat aproape 10 mii de cazuri de COVID-19, un record de la începutul pandemiei. Rata de pozitivare a testelor a fost de 25%. Şi numărul deceselor înregistrate de ţară vecina de ieri până azi a fost foarte mare - 161. Peste 91% dintre cei care au murit erau nevaccinaţi.
Dacă în Bulgaria, la fel ca în România, curba infectărilor este pe panta ascendentă, ţările unde Omicron s-a răspândit în comunitate încă din decembrie raportează deja o descreştere accentuată. Este cazul Marii Britanii.
Autorităţile britanice au redus carantina de la 10 la 5 zile pentru cei infectați. Ca să iasă din izolare însă, aceștia trebuie să aibă 2 teste negative consecutive, în a patra și a cincea zi. Medicii nu şi-au ascuns dezacordul.
Sally Cutler, Profesor Universitatea din Londra: ”Datele științifice nu s-au schimbat. Vârful infecției virale este, în continuare, între zilele trei și șase. Am văzut o reorientare (a guvernului n.r.) de la informațiile medicale la cele economice, după presiunile făcute pentru a ține țara în funcțiune și pentru a ne asigura că serviciile esențiale nu duc lipsă de personal”.
Şi în Israel, experţii cred că peste o săptămână valul Omicron va începe descreşterea, însă rămâne alarmant numărul mare de copii spitalizaţi. Secţia COVID-pediatrie a acestui spital din centrul Israelului a depăşit cu mult maximele din valurile anterioare ale pandemiei.
Mirit Haviv, coordonator situații Covid-19, Gretz Elementary School: ”E o nebunie. Nu e un val, e un tsunami. E un tsunami adevărat care distruge totul în calea lui”.
Pe de altă parte, directorul Pfizer vrea să ne insufle optimism.
Albert Bourla, CEO Pfizer: ”Cel mai probabil scenariu este că virusul va rămâne printre noi mulţi ani. S-a răspândit în toată lumea şi este foarte dificil de eradicat. Dar, dacă respectăm câteva condiţii, ne vom putea întoarce la viaţa normală. Vaccinarea este un element-cheie, iar acum dispunem şi de o unelată care schimbă regulile jocului, şi anume tratamentul. Medicamentul nostru anti-COVID reduce numărul celor care au nevoie de spitalizare de la 10 la 1”.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Franta, coronavirus, scadere, omicron,
Dată publicare:
18-01-2022 18:33