Val neobişnuit de demisii printre guvernatorii regionali din Rusia
Un val neobişnuit de demisii în rândul guvernatorilor regionali a avut loc marţi în Rusia, relatează DPA, scrie Agerpres.
În numai cinci ore, cinci guvernatori regionali din diferite părţi ale ţării au anunţat fie că vor demisiona, fie că nu vor mai candida pentru un nou mandat.
Primii care şi-au anunţat demisia au fost Serghei Şvacikin, din regiunea Tomsk din Siberia, şi colegul său, Igor Vasiliev, din Kirov, la circa 1.000 de kilometri nord-est de Moscova.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Au urmat guvernatorii din regiunea Saratov şi din Republica Mari El. De asemenea, guvernatorul regiunii Riazan, Nikolai Liubimov, a declarat că nu intenţionează să mai candideze pentru un al doilea mandat.
Printre motivele oficiale oferite de guvernatori pentru demisiile lor se numără vârsta sau faptul că au fost deja în funcţie de mult tip.
Rusia este formată din peste 80 de entităţi federale, de exemplu teritorii şi republici autonome.
Demisiile au produs stupoare şi speculaţii în rândul opiniei publice.
Pe serviciul de mesagerie Telegram, unii utilizatori se întrebau dacă nu cumva aceşti guvernatori nu ar mai dori să sprijine războiul împotriva Ucrainei şi consecinţele acestuia asupra provinciilor ruseşti.
Din cauza sancţiunilor impuse de Occident, multe companii s-au retras din Rusia şi mulţi oameni îşi pierd locul de muncă.
În situaţia actuală, demisiile ar putea fi un semn că nava se scufundă şi că "şobolanii mai bine părăsesc barca", a spus analistul politic Abbas Galliamov.
Alţii au speculat că este posibil ca cei cinci politicieni să nu fi fost suficient de loiali Kremlinului, iar acum trebuie să îşi părăsească posturile din cauza unei decizii venite de sus.