×

Val de frig în mai multe țări ale lumii. Acropole sub zăpadă și ninsori abundente în Libia

Valul de frig botezat „Medeea” a dat complet peste cap Grecia. Dar, pe lângă necazuri, a oferit și un bonus prețios: imagini exceptionale cu Acropole sub zăpadă.

În schimb, în Statele Unite, cel puţin 26 de decese sunt puse pe seama condiţiilor meteo extreme. Zăpada acoperă aproape două treimi din teritoriul ţării. Valul de aer polar a adus un frig pătrunzător, astfel că peste 2.000 de recorduri locale de temperatură scăzută au fost doborâte. Doar în Texas, peste 4 milioane de oameni au rămas în beznă si frig.

Munţii care înconjoară Atena oferă un spectacol unic. Tabloul este completat de Acropole sub zăpadă ori Partenonul, celebrul edificiu din secolul al V-lea î.Hr. Începută luni, ninsoarea s-a intensificat, iar maşinile au nevoie de lanţuri ca să poată circula în Atena, în timp ce o parte din insula Evia a rămas fără electricitate timp de două zile. Autorităţile au fost nevoite să întrerupă campania de vaccinare în Atena.

De cealaltă parte a Mării Egee, furtuna de zăpadă le-a dat de furcă şi autorităţilor din nord-vestul Turciei. Un tronson de autostradă a fost închis între oraşele Balikeşir şi Susurluk, din cauza căderilor masive de zăpadă. Aproape 600 de autovehicule au rămas blocate în nămeţi pe o porţiune de 10 kilometri.

A nins abundent şi în nord-estul Libiei, într-o regiune în care n-a mai căzut niciun fulg de zăpadă în ultimii 15 ani. La fel şi în nordul Siriei, unde şoselele au fost închise, iar examenele la Universitatea din Damasc au fost anulate.

În schimb, distracţia patinajului pe canalele îngheţate din Amsterdam s-a sfârşit foarte neplăcut pentru mai mulţi tineri, sub care s-a rupt gheața. Deşi au fost preveniţi că gerul a început să se îmblânzească, mai mulţi localnici n-au ţinut seama de avertisment, iar baia în apa sloi n-a fost chiar experienţa visată. Din fericire, toţi au scăpat teferi.

America, lovită de ger

 

 

Un ger pătrunzător a pus stăpânire pe aproape două treimi din America, de la coasta Pacificului, în partea de nord-vest, şi până în zonele aride din New Mexico și de la Câmpia Centrală din Wisconsin până la Golful Mexic.

În Texas, unde oamenii sunt obişnuiţi cu ierni mult mai blânde, n-a mai fost atât de frig de vreo 30 de ani. Temperaturile au coborât spre minus 20 de grade Celsius. La Dallas, de exemplu, a fost mai frig decât la Anchorage, în Alaska. Peste 4,3 milioane de oameni au rămas fără curent electric.

Un oraş cu 125.000 de locuitori a rămas complet fără apă potabilă. Nici serviciile de telefonie mobilă nu au funcţionat, în multe locuri. Pe timpul nopţii, unii au ieşit din casele îngheţate şi au încercat să se încălzească în maşini cu motorul pornit, dar în garaje închise.

Furtunile de zăpadă au măturat în serie, de asemenea, Vestul Mijlociu, unde s-au înregistrat minus 39 de grade Celsius.

Pe de altă parte, zăpada şi gerul îngreunează distribuirea vaccinurilor anti-Covid. La Miami, în Florida, cel puţin 2.000 de oameni programaţi nu au primit a doua doză. În Colorado, peste 133.000 de de fiole de ser, aşteptate în aceste zile la centrele de vaccinare, nu mai ajung din cauza condiţiilor meteo.

Rămân în vigoare avertizări meteo de vreme severă pentru regiuni unde trăiesc 105 milioane de americani.

Citeste și...
Iarnă grea în Europa. Cea mai puternică ninsoare, în Grecia, în ultimii 12 ani
Iarnă grea în Europa. Cea mai puternică ninsoare, în Grecia, în ultimii 12 ani

Europa rămâne în stăpânirea iernii. Sunt ninsori abundente chiar și în zone unde de obicei nu se văd fulgii de zăpadă cu anii.

Ultimele Știri
Cum explică CFR Călători de ce sunt probleme cu aerul condiționat în vagoane: E prea cald pentru a funcționa în regim optim
Cum explică CFR Călători de ce sunt probleme cu aerul condiționat în vagoane: E prea cald pentru a funcționa în regim optim

Mai mulți călători s-au plâns în ultimele zile că nu funcționează aerul condiționat în trenuri. CFR Călători s-a apărat față de aceste acuzații spunând că sunt respectate regulile internaționale în vigoare.

Șeful spionajului militar ucrainean: Războiul va dura până în 2023. Până atunci, vom recupera teritoriile ocupate de ruși
Șeful spionajului militar ucrainean: Războiul va dura până în 2023. Până atunci, vom recupera teritoriile ocupate de ruși

Războiul din țara vecină va dura până anul viitor, iar până atunci Ucraina va recupera teritoriile ocupate de ruși, susține șeful spionajulului militar de la Kiev.

Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă
Stare de urgență decretată în nordul Italiei. Cinci regiuni ale țării, grav afectate de secetă

Italia a declarat luni stare de urgenţă în cinci regiuni din nord şi a anunţat deblocarea unui fond de 36,5 milioane de euro pentru a face faţă secetei care a lovit câmpia fluviului Po de câteva săptămâni.