Val de frig în mai multe țări ale lumii. Acropole sub zăpadă și ninsori abundente în Libia
Valul de frig botezat „Medeea” a dat complet peste cap Grecia. Dar, pe lângă necazuri, a oferit și un bonus prețios: imagini exceptionale cu Acropole sub zăpadă.
În schimb, în Statele Unite, cel puţin 26 de decese sunt puse pe seama condiţiilor meteo extreme. Zăpada acoperă aproape două treimi din teritoriul ţării. Valul de aer polar a adus un frig pătrunzător, astfel că peste 2.000 de recorduri locale de temperatură scăzută au fost doborâte. Doar în Texas, peste 4 milioane de oameni au rămas în beznă si frig.
Munţii care înconjoară Atena oferă un spectacol unic. Tabloul este completat de Acropole sub zăpadă ori Partenonul, celebrul edificiu din secolul al V-lea î.Hr. Începută luni, ninsoarea s-a intensificat, iar maşinile au nevoie de lanţuri ca să poată circula în Atena, în timp ce o parte din insula Evia a rămas fără electricitate timp de două zile. Autorităţile au fost nevoite să întrerupă campania de vaccinare în Atena.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De cealaltă parte a Mării Egee, furtuna de zăpadă le-a dat de furcă şi autorităţilor din nord-vestul Turciei. Un tronson de autostradă a fost închis între oraşele Balikeşir şi Susurluk, din cauza căderilor masive de zăpadă. Aproape 600 de autovehicule au rămas blocate în nămeţi pe o porţiune de 10 kilometri.
A nins abundent şi în nord-estul Libiei, într-o regiune în care n-a mai căzut niciun fulg de zăpadă în ultimii 15 ani. La fel şi în nordul Siriei, unde şoselele au fost închise, iar examenele la Universitatea din Damasc au fost anulate.
În schimb, distracţia patinajului pe canalele îngheţate din Amsterdam s-a sfârşit foarte neplăcut pentru mai mulţi tineri, sub care s-a rupt gheața. Deşi au fost preveniţi că gerul a început să se îmblânzească, mai mulţi localnici n-au ţinut seama de avertisment, iar baia în apa sloi n-a fost chiar experienţa visată. Din fericire, toţi au scăpat teferi.
America, lovită de ger
Un ger pătrunzător a pus stăpânire pe aproape două treimi din America, de la coasta Pacificului, în partea de nord-vest, şi până în zonele aride din New Mexico și de la Câmpia Centrală din Wisconsin până la Golful Mexic.
În Texas, unde oamenii sunt obişnuiţi cu ierni mult mai blânde, n-a mai fost atât de frig de vreo 30 de ani. Temperaturile au coborât spre minus 20 de grade Celsius. La Dallas, de exemplu, a fost mai frig decât la Anchorage, în Alaska. Peste 4,3 milioane de oameni au rămas fără curent electric.
Un oraş cu 125.000 de locuitori a rămas complet fără apă potabilă. Nici serviciile de telefonie mobilă nu au funcţionat, în multe locuri. Pe timpul nopţii, unii au ieşit din casele îngheţate şi au încercat să se încălzească în maşini cu motorul pornit, dar în garaje închise.
Furtunile de zăpadă au măturat în serie, de asemenea, Vestul Mijlociu, unde s-au înregistrat minus 39 de grade Celsius.
Pe de altă parte, zăpada şi gerul îngreunează distribuirea vaccinurilor anti-Covid. La Miami, în Florida, cel puţin 2.000 de oameni programaţi nu au primit a doua doză. În Colorado, peste 133.000 de de fiole de ser, aşteptate în aceste zile la centrele de vaccinare, nu mai ajung din cauza condiţiilor meteo.
Rămân în vigoare avertizări meteo de vreme severă pentru regiuni unde trăiesc 105 milioane de americani.