Val de frig în mai multe țări ale lumii. Acropole sub zăpadă și ninsori abundente în Libia

×
Codul embed a fost copiat

Valul de frig botezat „Medeea” a dat complet peste cap Grecia. Dar, pe lângă necazuri, a oferit și un bonus prețios: imagini exceptionale cu Acropole sub zăpadă.

În schimb, în Statele Unite, cel puţin 26 de decese sunt puse pe seama condiţiilor meteo extreme. Zăpada acoperă aproape două treimi din teritoriul ţării. Valul de aer polar a adus un frig pătrunzător, astfel că peste 2.000 de recorduri locale de temperatură scăzută au fost doborâte. Doar în Texas, peste 4 milioane de oameni au rămas în beznă si frig.

Munţii care înconjoară Atena oferă un spectacol unic. Tabloul este completat de Acropole sub zăpadă ori Partenonul, celebrul edificiu din secolul al V-lea î.Hr. Începută luni, ninsoarea s-a intensificat, iar maşinile au nevoie de lanţuri ca să poată circula în Atena, în timp ce o parte din insula Evia a rămas fără electricitate timp de două zile. Autorităţile au fost nevoite să întrerupă campania de vaccinare în Atena.

De cealaltă parte a Mării Egee, furtuna de zăpadă le-a dat de furcă şi autorităţilor din nord-vestul Turciei. Un tronson de autostradă a fost închis între oraşele Balikeşir şi Susurluk, din cauza căderilor masive de zăpadă. Aproape 600 de autovehicule au rămas blocate în nămeţi pe o porţiune de 10 kilometri.

A nins abundent şi în nord-estul Libiei, într-o regiune în care n-a mai căzut niciun fulg de zăpadă în ultimii 15 ani. La fel şi în nordul Siriei, unde şoselele au fost închise, iar examenele la Universitatea din Damasc au fost anulate.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

În schimb, distracţia patinajului pe canalele îngheţate din Amsterdam s-a sfârşit foarte neplăcut pentru mai mulţi tineri, sub care s-a rupt gheața. Deşi au fost preveniţi că gerul a început să se îmblânzească, mai mulţi localnici n-au ţinut seama de avertisment, iar baia în apa sloi n-a fost chiar experienţa visată. Din fericire, toţi au scăpat teferi.

America, lovită de ger

 

 

Un ger pătrunzător a pus stăpânire pe aproape două treimi din America, de la coasta Pacificului, în partea de nord-vest, şi până în zonele aride din New Mexico și de la Câmpia Centrală din Wisconsin până la Golful Mexic.

În Texas, unde oamenii sunt obişnuiţi cu ierni mult mai blânde, n-a mai fost atât de frig de vreo 30 de ani. Temperaturile au coborât spre minus 20 de grade Celsius. La Dallas, de exemplu, a fost mai frig decât la Anchorage, în Alaska. Peste 4,3 milioane de oameni au rămas fără curent electric.

Un oraş cu 125.000 de locuitori a rămas complet fără apă potabilă. Nici serviciile de telefonie mobilă nu au funcţionat, în multe locuri. Pe timpul nopţii, unii au ieşit din casele îngheţate şi au încercat să se încălzească în maşini cu motorul pornit, dar în garaje închise.

Furtunile de zăpadă au măturat în serie, de asemenea, Vestul Mijlociu, unde s-au înregistrat minus 39 de grade Celsius.

Pe de altă parte, zăpada şi gerul îngreunează distribuirea vaccinurilor anti-Covid. La Miami, în Florida, cel puţin 2.000 de oameni programaţi nu au primit a doua doză. În Colorado, peste 133.000 de de fiole de ser, aşteptate în aceste zile la centrele de vaccinare, nu mai ajung din cauza condiţiilor meteo.

Rămân în vigoare avertizări meteo de vreme severă pentru regiuni unde trăiesc 105 milioane de americani.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Iarnă grea în Europa. Cea mai puternică ninsoare, în Grecia, în ultimii 12 ani
Iarnă grea în Europa. Cea mai puternică ninsoare, în Grecia, în ultimii 12 ani

Europa rămâne în stăpânirea iernii. Sunt ninsori abundente chiar și în zone unde de obicei nu se văd fulgii de zăpadă cu anii.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.