Val de caniculă în vestul și nordul Europei. Țările cele mai afectate
Vestul și nordul Europei se încing sub un soare torid. În Franța, Portugalia, Spania şi Italia au fost emise alerte de caniculă până joi seară.
Joi, la Roma vor fi împărţite gratuit sticle de apă la Colosseum. În Germania și Danemarca mor peștii din cauza căldurii. În mai multe state, autoritățile au interzis stropirea peluzelor și umplerea piscinelor.
Imaginile din satelit difuzate de Agenţia Spaţială Europeană arata cum seceta a uscat regiuni întinse ale continentului. Valul de caniculă este principala cauză a incendiilor de vegetaţie - cel din Grecia, a lăsat în urmă aproape 100 de morţi - şi a compromis recoltele agricole.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Asociaţia fermierilor germani a cerut guvernului ajutoare de 1 miliard de euro pentru a acoperi pierderile.
Fermier: "Sunt fermier de 25 de ani și n-am mai avut o secetă ca aceasta. Eu cultiv cel mai mult sfecla de zahăr și anul acesta mă aștept la pierderi de cel puțin 20 la sută. Dar în alte părți ale Germaniei sunt fermieri care vor avea pierderi de 40 sau chiar 70 la sută."
Estimările iniţiale erau de 41 de milionae de tone de grâu, pentru Germania, acum este aşteptată o cantitate de cel mult 35- 36 de milioane. Dar şi crescătorii de animale se plâng de efectele caniculei.
Julia Kloeckner, ministrul german al Agriculturii: "Crescătorii de animale nu mai au iarbă să le hrănească. A fost o singură tăiere pe suprafețele de masă verde. În anii trecuți erau încă două tăieri, dar acum totul se usucă."
Noaptea de miercuri spre joi a fost cea mai călduroasă de când exista măsurători în Germania. Nicăieri în ţara temperaturile nu au coborât sub 24,4 grade Celsius. Precedentul record, cu şase zecimi de grad mai scăzut, rezista din 1905.
Berlinezii şi turiştii au ocupat plajele de pe malul Spree.
Tot în Germnaia, la un festival de heavy metal, în aer liber, organizatorii au pus la dispoziţie participanţilor multe surse de apă potabilă, gratis. Chiar dacă unii rockerii susţin că se răcoresc cel mai bine cu bere.
Turist: "M-am cam ars de la soare, pe nas și pe brațe. Măcar, spre deosbire de anul trecut, nu mai înotăm prin noroaie. E și ăsta un avantaj, nu?"
Bătuţi în cap de soarele dogorâtor, turiştii înfruntă temperaturi de 38 de grade Celsius, la Roma, dar nu renunţă la vizitarea locurilor istorice ale cetăţii eterne.
Și animalele de la zoo sunt răcorite cu fructe glasate. Iar cânii polițiști fie că sunt la Berlin sau la Zurich, primesc botoșei anti-caniculă, ca să nu-şi ardă lăbuţele pe asfaltul încins.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!