Val de caniculă în Europa. Stațiunea care a declarat stare de alertă din cauza turiștilor
În timp ce România este încă în zodia ploilor şi a inundaţiilor, vestul Europei se confruntă cu un val de aer cald care a ridicat temperaturile cu 10-15 grade în plus faţă de valorile obişnuite pentru această perioadă.
În Marea Britanie, câteva sute de mii de oameni au luat cu asalt plajele din sudul ţării. Au petrecut, au băut şi s-au certat... totul, fără să ţină cont de măsurile de precauţie pe timp de pandemie.
Şi în Franţa sau Germania, oamenii au ieşit în număr mare la iarbă verde sau la baie, dar au stat mai potoliţi decât britanicii.
32 de grade Celsius în Anglia
În Marea Britanie, termometrele au arătat până la 32 de grade Celsius, mult prea cald pentru mulţi britanici care au uitat că pandemia încă nu a trecut şi s-au înghesuit în staţiunile de pe litoral. A fost atât de multă lume la plajă, încât nici nu s-a mai pus problema de distanţare socială.
David Harper, profesor Chatham House: Cu cât oamenii stau mai apropiaţi, cu atât e mai mare riscul că virusul să se răspândească. Şi am văzut o revenire puternică a epidemiei în multe ţări care credeau că au virusul sub control. Aşa că... sunt motive serioase de îngrijorare.
În mai multe stațiuni turistice din sud-estul Angliei, abia dacă aveai loc să arunci un ac. În plus, au fost raportate mai multe incidente violente din cauza consumului excesiv de alcool, iar autorităţile din Bournemouth au emis o stare de alertă locală.
Tobias Ellwood, parlamentar britanic: Sunt cifre incredibile, Dorset e un loc superb, dar jumătate de milion de oameni? Sunt condiţiile ideale pentru furtuna perfectă. Şi toate lucrurile care s-au petrecut acolo... nu despre asta ar trebui să fie vorba în Marea Britanie, în această perioadă de extremă urgenţă.
Potrivit meteorologilor, furtunile vor lua locul valului de caniculă în multe regiuni ale Regatului Unit, începând de astăzi.
Canicula nu le dă pace nici parizienilor. Pentru a doua zi consecutiv, mercurul din termometre a sărit de 30 de grade Celsius. Dacă unii francezi au căutat orice urmă de umbră în parcurile orașului, alții au profitat de razele soarelui pentru a prinde un bronz de vară. Chiar dacă a fost cea mai călduroasă a zi a săptămânii, oamenii nu se plâng.
Parizian: Îmi place să mă uit la oamenii care joacă șah. Am stat închiși în casă atâta timp, iar acum ne bucurăm din plin de vremea de afară.
Și în Munchen oamenii par să fi uitat de regulile de siguranță sanitară, deși în ultimele zile în Germania au apărut mai multe focare de COVID. Malurile râului Isar au fost supra-aglomerate de localnicii care au vrut să scape de caniculă.
Plajă în mijlocul orașului în Vilnius
În capitala Lituaniei, autorităţile au venit cu o soluţie inedită pentru localnicii care nu vor să facă cele trei ore de condus până la plajele de la Marea Baltică. În centrul vechi din Vilnius a apărut o plajă - una adaptată condițiilor urbane, dar extrem de utilă în mijlocul verii, mai ales dacă nu toată lumea are posibilitatea să ajungă pe litoral.
Remigijus Simasius, primarul orașului Vilnius: Ne-am tot gândit ce am putea face pentru că locuitorii orașului Vilnius să simtă zilnic un aer de vacanță și totodată să reîmprospătăm orașul.
Plaja improvizată are șezlonguri, vestiare, un teren de volei și o fântână pentru cei care vor să se răcorească. Locația i-a fermecat imediat pe lituanieni.
Cu o populație de aproape 3 milioane de oameni, Lituania este printre țările Uniunii Europene mai puțin afectate de pandemia de coronavirus, cu mai puţin de 2.000 de cazuri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Marea Britanie, stare de alerta, temperaturi record,
Dată publicare:
26-06-2020 08:04