Val de asasinate în Mexic. Trei jurnaliști uciși într-o singură săptămână


Ultimul update: Sambata 03 August 2019 13:17
Data publicarii: Sambata 03 August 2019 13:04
Categorie: Stiri externe
Jorge Celestino Ruiz

Doi jurnalişti au fost împuşcaţi mortal vineri în Mexic, ridicând la trei numărul reporterilor ucişi în această săptămână în ţară, s-a aflat din surse oficiale.

Jorge Celestino Ruiz, care lucra pentru cotidianul El Grafico de Xalapa, a fost împuşcat mortal în noaptea de vineri spre sâmbătă, în municipalitatea Actopan, în estul oraşului Veracruz, a confirmat primarul acestui oraş, Paulino Dominguez.

Potrivit unei surse din poliţie, care a solicitat anonimatul, casa lui Ruiz a fost "ţinta unor focuri de armă" în octombrie. ''Au fost trase gloanţe şi în vehiculul său pentru a-l intimida'', a adăugat această sursă, fără alte detalii.

Potrivit unor colegi ai jurnalistului, Jorge Celestino Ruiz nu-şi mai semna articolele pentru a evita să se facă remarcat.

Secretarul de stat pentru securitate publică din Veracruz, Hugo Gutierrez, a condamnat cu vehemenţă, pe Twitter, uciderea jurnalistului drept "un atac la libertatea de exprimare".

Crima a avut loc la mai puţin de 24 de ore după uciderea directorului şi redactor-şef al site-ului de ştiri La Verdad de Zihuatanejo, Edgar Alberto Nava, în statul Guerrero, potrivit procuraturii locale.

Nava, care era angajat şi la primărie, a fost împuşcat cu un glonţ tras cu o armă de calibru de 9 mm", potrivit acestei surse.

Mexicul este una dintre cele mai periculoase ţări pentru presă, cu peste 100 de jurnalişti ucişi din anul 2000 pe fondul unor violenţe legate de traficul de droguri şi corupţia politică. Majoritatea acestor crime rămân nepedepsite, scrie AFP.

Până joi, organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) a contabilizat opt jurnalişti asasinaţi de la începutul anului 2019.

Marţi, cadavrul lui Rogelio Barragan, directorul portalului de ştiri Guerrero Al Instante, a fost găsit în portbagajul unei maşini abandonate în statul Morelos (centru).

În plus, sediul cotidianului local El Monitor din Parral, statul Chihuahua, a fost atacat miercuri cu cocteiluri Molotov, fără a face victime. După atac, directorul ziarului a explicat presei mexicane că este vorba de o ameninţare pentru ca echipa editorială să înceteze să publice articole despre afaceri politice sau ale poliţiei şi că se gândesc să ţină cont de aceasta pentru a-şi păstra integritatea.

Într-un comunicat emis după asasinarea lui Nava, Comisia Naţională pentru Drepturile Omului (CNDH) a declarat că atacurile reflectă climatul de insecuritate în care lucrează jurnaliştii în Mexic, arătând "nivelul ridicat de violenţă" şi "condiţiile ostile'' în care aceştia îşi desfăşoară activitatea

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Vocea României 2019 - a patra rundă de knockout-uri Luiza Constantin, Cristina&Viviana Deliu și Iulia Glăvan

11:34
Vocea României 2019 - a patra rundă de knockout-uri Zoe Grigoraș, Vasile Bulgaru și Diandra Bancu

14:29
Vocea României 2019 - a patra rundă de knockout-uri Maria Crăciun, Cătălina Antal și Emanuela Gherasim

14:19
Vocea României 2019 - a patra rundă de knockout-uri Alexandru Bugan, Teodor Danci și Adriana Simionescu

13:36
Raluka, răspunde la întrebările picante date de Cătălin Măruță

20:53
Dilly Chilly și Ionuț Mărieș, idila de la MasterChef? Ce spun foștii concurenți

12:02
Cu Busu, despre vreme și vremuri

10:41
Juno a lansat împreună cu sora lui piesa "Minte-mă"

Juno: "Obișnuiam să fredonăm tot felul de refrene, ne distrăm"


13:49
Gașca din "Ferma" s-a reunit pentru o vacanță de vis din Malta

Jorge, Marius, Carmen și Otniela s-au reunit pentru o provocare într-o destinație de vis.


04:46
Micșorarea stomacului te scapă de boli grave

"Există o serie de controale pe care pacientul trebuie să le bifeze după intervenția chirurgicală"


13:57