Vaccinarea anti-Covid-19 a demarat oficial în ţările UE. Cine sunt primele persoane vaccinate

×
Codul embed a fost copiat

Vaccinarea împotriva noului coronavirus a demarat oficial duminică în toate ţările Uniunii Europene, primele persoane care au primit doze de vaccin fiind din rândul pensionarilor şi al medicilor, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Trei angajaţi ai unui spital din Roma, primii vaccinaţi în Italia

 

La 10 luni de la confirmarea primului pacient pozitiv la coronavirus, Italia, ţara cu cea mai mare rată a mortalităţii asociată COVID-19 din Europa - cu peste 71.000 de decese -, a început vaccinarea primilor cetăţeni. Trei angajaţi din domeniul sanitar de la spitalul Spallanzani din Roma au fost vaccinaţi cu câteva minute înainte de ora 07:00 GMT cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech şi denumit Comirnaty, potrivit declaraţiei comisarului pentru epidemii Domenico Arcuri.

Ministerul Sănătăţii de la Roma a difuzat mai multe fotografii în care se poate vedea cum femei şi bărbaţi primesc dozele de vaccin duminică dimineaţa, la o zi după ce aproape 10.000 de doze au ajuns în ţară.

"Această dată va rămâne cu noi pentru totdeauna", a scris pe Twitter premierul Giuseppe Conte, citat de dpa.

Citește și
valeriu gheorghita
Cât de eficient este vaccinul administrat în România în cazul noii tulpini de coronavirus. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Vaccinul va fi gratuit, iar lucrătorii din sistemul sanitar şi vârstnicii vor fi primii care se vor putea vaccina voluntar.

În Germania, vaccinarea este asigurată de către echipe mobile

 

Echipe mobile au început administrarea vaccinului anti-COVID-19 şi în Germania. Primii imunizaţi sunt cei cu vârste de peste 80 de ani şi îngrijitorii şi personalul din spitale. Într-o primă fază, Germania se va baza în principal pe echipele mobile de vaccinare pentru acest demers, în condiţiile în care majoritatea celor peste 400 de centre de vaccinare preconizate nu vor fi funcţionale decât peste câteva zile, aminteşte dpa. Se aşteaptă ca, începând din ianuarie, să fie administrate 700.000 de doze săptămânal.

La Berlin, o rezidentă în vârstă de 101 ani a unui azil de bătrâni din cartierul Steglitz a primit vaccinul, în prezenţa ministrului sănătăţii regional, Dilek Kalayci. O echipă mobilă de vaccinare a ajuns la căminul de bătrâni la bordul unei furgonete în jurul orei locale 7:45 am (06:45 GMT), la volan aflându-se un militar al Bundeswehr. Berlinul a primit iniţial 9.750 de doze de vaccin pentru prima zi de imunizări, potrivit administraţiei sanitare, adică similar cu numărul de doze primite şi de alte landuri federale ale Germaniei.

Germania şi-a asigurat 300 de milioane de doze, prin intermediul UE sau prin contracte proprii, pentru a acoperi nevoile celei mai populate ţări din blocul comunitar - 83 de milioane de locuitori.

O femeie de 78 de ani a primit prima doză de vaccin anti-coronavirus în Franţa

 

O femeie în vârstă de 78 de ani a fost duminică dimineaţa prima persoană vaccinată în Franţa împotriva coronavirusului, la spitalul René-Muret din Sevran, la Seine-Saint-Denis (regiunea pariziană), potrivit unui jurnalist AFP.

"Sunt emoţionată", a declarat Mauricette, fostă femeie de serviciu, vaccinată în jurul orei locale 11:00 (10:00 GMT) la unitatea de îngrijiri de lungă durată din cadrul acestui centru de asistenţă publică, Hopitaux de Paris (AP-HP).

Un medic cardiolog de 65 de ani, Jean-Jacques Monsuez, a fost cel de-al doilea vaccinat.

Guvernul Franţei, ţară cu o populaţie de aproape 67 de milioane de locuitori, şi-a propus ca până în februarie 2021 să vaccineze un milion de cetăţeni din rândul celor mai în vârstă şi mai vulnerabili şi a personalului medical, în cele 7.000 de centre spitaliceşti pentru persoanele în vârstă şi dependente. Obiectivul executivului de la Paris este să imunizeze 15 milioane de persoane până în vară în timpul acestei campanii de vaccinare în trei timpi.

O pensionară de 96 de ani de la un cămin de bătrâni, prima persoană vaccinată în Spania

 

O pensionară dintr-un azil de bătrâni, Araceli Rosario Hidalgo Sanchez, în vârstă de 96 de ani, a fost prima persoană vaccinată duminică anti-COVID-19 în Spania, în oraşul Guadalajara (centru), potrivit imaginilor transmise la televiziunea naţională. Femeia a declarat că nu a simţit nimic atunci când a fost vaccinată.

A doua persoană vaccinată cu Pfizer-BioNTech a fost o îngrijitoare în vârstă de 40 de ani, Monica Tapias, de la acelaşi centru.

Căminul de bătrâni Los Olmos a fost ales pentru lansarea campaniei de vaccinare în Spania datorită proximităţii cu un depozit al Pfizer, unde vaccinurile au sosit sâmbătă din Belgia, urmând să fie distribuite în întreaga ţară. Un alt motiv pentru alegerea acestui cămin este că aici nu se înregistra niciun caz de COVID-19.

Primii care vor primi vaccinul în Spania vor fi bătrânii, persoanele cu dizabilităţi care trăiesc în cămine şi lucrătorii din aceste centre, unde noul coronavirus a făcut ravagii în timpul primului val al pandemiei şi ai căror rezidenţi au fost izolaţi de la izbucnirea pandemiei. Şi personalul sanitar din prima linie va fi vaccinat, precum şi alţi membri ai personalului sanitar şi din cămine.

Este prevăzut ca în 12 săptămâni să fie vaccinate 2.295.638 de persoane cu cele peste 4,5 milioane de doze de vaccin Pfizer, în timp ce vaccinarea întregii populaţii va dura câteva luni bune. După acest prim lot de vaccinuri, în fiecare zi de luni Spania va primi circa 350.000 de doze noi. Prima etapă de vaccinare din Spania se va încheia în martie.

O femeie de 91 de ani a fost prima persoană vaccinată în Suedia

 

Suedia, ţară care timp de mai multe luni a optat pentru o strategie relaxată în faţa epidemiei de coronavirus până când s-a confruntat cu o creştere semnificativă a mortalităţii asociate COVID-19, a început duminica aceasta campania de vaccinare, transmite EFE.

Prima doză de vaccin i-a fost administrată unei femei de 91 de ani care trăieşte într-un cămin de bătrâni din Mjallby, un orăşel situat între Stockholm şi Göteborg.

Rata mortalităţii în Suedia, ţară care iniţial a optat pentru recomandarea măsurilor de igienă însă fără adoptarea de restricţii, este acum de cinci ori mai mare decât cea din Danemarca şi de 10 ori mai mare comparativ cu Finlanda sau Norvegia, scrie EFE.

Cinci vârstnici, primele persoane vaccinate în Austria

 

Cinci vârstnici au fost în această duminică primii austrieci vaccinaţi împotriva coronavirusului. Prima a fost o pensionară în vârstă de 84 de ani care a declarat la postul public ORF că doreşte "să-şi revadă copiii, nepoţii şi strănepoţii fără probleme".

Primele doze au fost administrate în cadrul Universităţii de Medicină din Viena de către preşedinta Organismului Naţional pentru Vaccinuri, Ursula Wiedermann-Schmidt, şi de preşedintele colegiului medicilor, Thomas Szekeres, transmite EFE.

Pe parcursul zilei, primele doze de vaccin vor fi administrate în opt din cele nouă landuri federale din ţară, cu excepţia Carintiei, unde vaccinarea va începe la 5 ianuarie, a informat ORF.

Austria, ţară cu 8,9 milioane de locuitori, a primit sâmbătă noapte un prim transport de 10.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, iar în viitoarele şase luni va primi circa patru milioane de doze.

Premierul danez consideră că vaccinarea reprezintă "un punct de cotitură uriaş"

 

Şi Danemarca a început duminică să vaccineze rezidenţi ai căminelor de bătrâni. Leif Hasselberg, 79 de ani, a fost prima persoană care a fost vaccinată în această ţară, relatează dpa. Medicul care i-a administrat vaccinul a comentat:

"Să sperăm că funcţionează. Dacă nu funcţionează, o să mă întorc să vă bântui", i-a transmis ironic pacienta, potrivit postului public DR. Hasselberg trăieşte într-o casă de bătrâni din oraşul Odense.

Else Madsen, 85 de ani, a fost prima persoană vaccinată în regiunea Zealand. Femeia trăieşte într-un cămin din Slagelse, la circa 95 de kilometri vest de Copenhaga, a relatat postul danez TV2. Mass media daneză a difuzat imagini cu vaccinări desfăşurate la cămine de bătrâni din alte patru mari regiuni ale ţării.

Premierul Mette Frederiksen a declarat că "se vede luminiţa de la capătul tunelului, după cel mai greu an de la cel de-al doilea Război Mondial". Frederiksen le-a spus reporterilor că vaccinarea este "un punct de cotitură uriaş pentru întreaga omenire".

Ministrul sănătăţii şi episcopul ortodox Tihon, primii cetăţeni bulgari vaccinaţi

 

Bulgaria a demarat duminica aceasta campania de vaccinare anti-COVID-19 cu ministrul sănătăţii, Kostadin Angelov, şi cu episcopul ortodox Tihon, transmite EFE.

Primele 9.750 de doze de vaccin au sosit sâmbătă dimineaţa în Bulgaria, sub măsuri stricte de securitate, şi au fost distribuite în şase regiuni alese pentru campania de vaccinare.

Cantitatea este "simbolică", potrivit declaraţiilor ministrului sănătăţii, dat fiind că acoperă dozele necesare pentru mai puţin de 5.000 de persoane, alese din rândul medicilor aflaţi în prima linie a luptei împotriva coronavirusului.

"Mă vaccinez pentru că eu cred că fără vaccinuri lumea contemporană nu ar mai fi aşa cum o cunoaştem. Cred că oamenii de ştiinţă şi-au făcut treaba pentru ca vaccinul să fie salvarea pe care toţi o aşteptăm. Şi voi fi sincer: sunt nerăbdător să mă întâlnesc cu tatăl meu în vârstă de 70 de ani fără teama de a-l îmbolnăvi", a declarat Angelov, chirurg de profesie, din spitalul Sfânta Ana din capitala Sofia.

"Cred nespus în Dumnezeu şi cred că Dumnezeu le-a spus acelor oameni de ştiinţă care au creat vaccinul cum să facă acest lucru", a declarat la rândul său episcopul Tihon.

În Cehia, premierul Andrej Babis a fost primul cetăţean ceh care a primit vaccinul produs de Pfizer-BioNTech

 

Premierul Andrej Babis a fost primul cetăţean ceh care a primit vaccinul produs de Pfizer-BioNTech, la Spitalul Militar central din Praga, cu puţin înainte ca alte spitale din capitală şi din cel de-al doilea oraş ca mărime, Brno, să înceapă distribuirea celor 9.750 de doze de vaccin pe care Cehia le-a primit deocamdată.

Emilie Repikova, 95 de ani, veterană a celui de-al Doilea Război Mondial, s-a numărat printre primele persoane vaccinate imediat după premierul Babis.

Cehia a închis de duminică magazinele şi serviciile considerate neesenţiale în încercarea de a încetini propagarea noului coronavirus. În timpul tradiţionalei alocuţiuni de Crăciun, preşedintele Milos Zeman a cerut populaţiei să se vaccineze.

O asistentă medicală, prima persoană vaccinată anti-coronavirus în Polonia

 

Alicja Jakubowska, care lucrează ca asistentă şefă la spitalul Ministerului de Interne din capitala Varşovia, a fost prima persoană care a primit vaccinul anti-coronavirus, transmite dpa.

"Nu a durut", a declarat ea, citată de agenţia de presă PAP.

Primii vaccinaţi în Polonia, ţară cu 38 de milioane de locuitori, vor fi angajaţii din domeniul sanitar şi lucrătorii esenţiali care tratează pacienţi bolnavi de coronavirus.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
AstraZeneca anunţă că a găsit „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19
AstraZeneca anunţă că a găsit „formula câştigătoare” pentru vaccinul său împotriva Covid-19

Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a anunţat că a identificat, în urma unor cercetări suplimentare, "formula câştigătoare" pentru vaccinul său împotriva Covid-19, dezvoltat alături de Universitatea Oxford.

Cât de eficient este vaccinul administrat în România în cazul noii tulpini de coronavirus. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță
Cât de eficient este vaccinul administrat în România în cazul noii tulpini de coronavirus. Răspunsul lui Valeriu Gheorghiță

Şeful Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că este posibil ca noua tulpină a virusului identificată în Marea Britanie să fie prezentă pe teritoriul României.

România a început, oficial, vaccinarea împotriva Covid-19. Dr. Gheorghiță: ”Era un moment așteptat”
România a început, oficial, vaccinarea împotriva Covid-19. Dr. Gheorghiță: ”Era un moment așteptat”

Duminică, România a făcut un pas major spre revenirea la o viață normală, fără restricții. La ora 9.00, la Spitalul Matei Balș din Capitală a fost administrat primul vaccin împotriva Covid -19 din România. 

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.