USS Zumwalt, nava militara invizibila de ultima generatie, perla a coroanei Marinei americane, s-a stricat in Canalul Panama

Dată publicare: 23-11-2016 16:06
Dată actualizare: 26-11-2016 07:05


USS Zumwalt

USS Zumwalt, nava militara invizibila de ultima generatie, "perla a coroanei" Marinei americane, s-a stricat in canalul Panama, acolo unde se gasea in drum spre baza navala din San Diego, a anuntat Marina Statelor Unite.

Vaporul, de aproape 200 de metri lungime, cu linii futuriste, a intrat oficial in serviciu pe 15 octombrie, fiind construit intr-un santier din Maine, in nord-estul SUA.

Nava a intampinat o "problema mecanica" la trecerea prin canalul Panama, iar "durata reparatiilor este pe cale de a fi determinata", a indicat Marina americana, intr-un comunicat.

Potrivit site-ului de informatii din marina americana USNI News, Zumwalt a suferit o avarie a sistemului sau ultra-modern de propulsie, bazat pe turbine cu gaz si motoare electrice.

Un oficial anonim al Marinei a indicat ca reparatiile ar putea dura 10 zile, adauga AFP.

US Navy intentiona in urma cu cativa ani sa se doteze cu 24 de distrugatoare din clasa Zumwalt, dar in 2008 a decis sa nu mai comande decat trei, in special din cauza costului ridicat.

Zumwalt a costat mai mult de 4 miliarde de dolari, fata de circa 1,5 miliarde cat este pretul navelor conventionale comparabile.

Veritabila centrala electrica de la bord, care o propulseaza, ar trebui sa permita dotarea navei, in viitor, cu un tun electric, arma devastatoare pe care Marina americana incearca sa o dezvolte.

Datorita marilor sale suprafete plane si inclinate, nava ar trebui sa beneficieze de amprenta radar a unui simplu vas de pescuit, desi ea cantareste 15.000 de tone.
 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO