Usile Paradisului din Florenta, o capodopera a Renasterii, si-au recapatat stralucirea. Cati ani au muncit restauratorii
O capodopera a Renasterii si-a recapatat splendoarea de demult si poate fi admirata de public. Vorbim despre una din Usile Paradisului, cum sunt cunoscute somptuasele intrari in cea mai vechea catedrala a Florentei.
Poarta masiva din bronz, impodobita cu scene din Noul Testament, dar si personaje fabuloase, a fost restaurata si este expusa acum intr-un nou muzeu.
Noua mesteri restauratori au trudit, vreme de doi ani, pentru a reda frumusetea unei capodopere vechi de 600 de ani.
Usa masiva de bronz, din partea de nord a Baptiseriului, cea mai veche catedrala a Florentei, este creatia florentinului Lorenzo Ghiberti - artist, sculptor si arhitect, reprezentant de seama al Renasterii. "Cea mai de seamna creatie a sa" - insista istoricii de arta.
Artistului i-au trebuit 20 de ani, pana in 1424, pentru a desavarsi cele 28 de panouri, turnate in bronz si acoperite cu foita de aur, care infatiseaza mai ales scene din Noul Testament.
In 2013, usa masiva - inalta de peste cinci metri, lata de trei, si care cantareste 9 tone - a fost transportata intr-un laborator pentru migaloasele lucrari de restaurare.
Stefania Angoletti, restaurator: "In ciuda masivitatii portii, am lucrat mai mult manual, cu scalpele. Asta inseamna, ca am luat la mana fiecare milimetru, folosind oglinzi-lupa. La curatare am folosit fascicule de laser, dar si substante decapante. Pentru detalii si margini sau unghiuri am folosit ace minuscule".
Dupa ce a fost inlaturat stratul de murdarie si oxizi, asternunt de-a lungul veacurilor, au iesit la iveala inclusiv detalii si figurine, care nu se mai puteau distinge. Insecte si o minuscula soparla, de exemplu.
Alexandra Lawrence, istoric si ghid turistic: "Este pusa acum in valoare uimitoarea eleganta si opulenta a detaliilor, unele estompate de trecerea timpului. De exemplu, o maimuta asezta pe umarul unui personaj, sau anumite expresii si gesturi... Eleganta lui Ghiberti a ajuns pana la noi, mai presusu de inchipuirea noastra"
Restaurarea a fost finalizata in aceasta toamna, iar masiva usa a fost mutata intr-un nou muzeu - unde va fi expusa, in conditii controlate de temperatura si umezeala, alaturi de o alta alta poarta a Baptiseriului... tot creatie a lui Ghiberti, deja restaurata in anii '90.
In paralel, au fost faurite si replici cat mai fidele ale usilor originale, care sa le tina locul la Baptiseriu. Donatori filantropi din toata lumea au contribuit la acest proiect, cu milioane de euro.