Ursula von der Leyen susține crearea unui pașaport de vaccinare. De ce ar putea fi o sursă de conflict

15-01-2021 19:17


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat în favoarea unui pașaport de vaccinare care să le asigure deținătorilor libera circulație în blocul comunitar.

Într-un interviu acordat presei portugheze, oficialul european a făcut apel la recunoașterea unui certificat de vaccinare unic la nivelul Uniunii Europene. Este însă de așteptat ca un pașaport de vaccinare să fie aprig disputat între liderii europeni. Un asemenea certificat ar reprezenta un precedent cu efecte pe termen lung asupra liberei circulații a persoanelor în spațiul comunitar.

Incercând să evite a treia carantina, oficialii vor plasa Franţa de mâine sub interdicţie de circulaţie după ora 18.

Toate magazinele și serviciile care lucrează cu publicul vor fi închise în conformitate cu noile reguli. Măsura era aplicată până acum doar într-un sfert din departamentele franceze și s-a constatat că acolo rata de infectare este de 2, chiar 3 ori mai mica decât în restul țării.

Jean Castex, prim-ministrul Franței: „Vreau să fiu sincer cu voi. Dacă, în perioada următoare, asistăm la o degradare puternică a situației, va trebui să instituim imediat o nouă carantină.”

În acest timp, britanicii fac eforturi să accelereze vaccinarea. De ieri, oamenii se pot vaccina și în farmacii, dar și în mașină, la centre numite drive-in. Ca să facă loc în spitale pentru noii bolnavi, pacienții care au trecut de ce era mai greu și încep recuperarea sunt cazați în hoteluri.

Salma Abdelaziz, reporter CNN: „În spatele meu sunt oameni care se refac după COVID. În hotel nu sunt cadre medicale, așa că, la nevoie, trebuie chemate. Iar mâncarea le este livrată contactless de trei ori pe zi.”

Alex Palaghiu, Area Manager, London Hotel Group: „Obiectivul este auto-izolarea. Imediat ce pacienții sunt aduși la noi, li se cere să nu iasă din camere. Suntem mândri să participăm la acest program. În aceste vremuri de o dificultate fară precedent, toți ar trebui să sprijinim sistemul medical cum putem.”

În Turcia a demarat în forță campania de vaccinare anti-COVID cu serul chinezilor de la Sinovac. Pentru a-i îndemna pe turci să se vaccineze, președintele Erdogan s-a vaccinat în fața camerelor de luat vederi.

Recep Tayyip Erdogan: „Din păcate, sunt oameni care au început o campanie de denigrare, dar cred că poporul meu va da dovadă de chibzuinţă şi nu va da apă la moară acestor campanii negative."

Aproximativ 256.000 de cadre medicale din Turcia au fost vaccinate în prima zi a campaniei. Turcia va primi, în total, 50 de milioane de doze de la Sinovac.

Arwa Damon, corespondent CNN Ankara: „Testele din Turcia, faza a doua cel puţin, au arătat că are o eficienţă de 91,25%. Asta sună minunat. Dar testele din Indonezia, de exemplu, au arătat că are o eficienţă de 70%. Cele din Brazilia, 50%.”

În Statele Unite sporește nerăbdarea oamenilor de a avea acces la vaccin. Un zvon neîntemeiat că sunt disponibile câteva sute de doze de ser, fară programare, la centrul de imunizare din Brooklyn, i-a scos pe new-yorkezi din case în toiul nopții.

S-a creat haos, iar polițiștii au fost trimiși să dezmintă informația. Deocamdată, în New York sunt vaccinați doar bătrânii, cadrele medicale, polițiștii și profesorii. Între timp, California a trecut de pragul de 30 de mii de morți de COVID. Dacă primele zece mii de decese au fost înregistrate în 6 luni, ultimele 10 mii au fost raportate în ultima lună. În Los Angeles, soldați ai Gărzii Naționale au fost mobilizați să ajute la evacuarea cadavrelor din morgile ticsite.


VIDEO PROTVPLUS.RO