OMS anunță că nu vom scăpa prea curând de pandemie. Restricțiile din Europa nu au dat rezultatul așteptat

Ultima actualizare: 14-01-2021 20:09

Vom scăpa de pandemie până la sfârșitul anului. Anunțul descurajant a fost făcut de oficialii germani care cer populației să se abțină de la călătorii în afara țării din cauza riscului reprezentat de noile tulpini ale virusului.

Și Organizația Mondiala Sănătății admite că va fi mai rău înainte să putem răsufla ușurați că am scăpat de pandemie. În altă ordine de idei, o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății a ajuns, în sfârșit, joi în orașul chinez Wuhan pentru a investiga originile pandemiei.

După ce vor petrece 2 săptămâni în carantină, cei zece oameni de știință - epidemiologi, veterinari, virusologi- vor începe munca pe teren.

Michael Ryan, directorul Programului de Urgențe de Sănătate din cadrul OMS: „Fară îndoială, în emisfera nordică, mai ales în Europa și America de Nord, sunt întrunite condițiile unei furtuni perfecte. Frigul, timpul petrecut mai mult în interior, interacțiunile sociale de sărbători, combinația acestor factori a dus la creșterea transmiterii virusului în multe țări.”

Zi după zi, țară după țară confirmă aceste tendințe.

Noi recorduri de cazuri noi și decese înregistrate în țările europene

 

Autoritățile germane au raportat joi 1.244 de decese, un record de la izbucnirea pandemiei. În plus, numărul infectărilor a crescut cu peste 25 de mii. Până vineri, Germania va depăși 2 milioane de infectări, în pofida măsurilor de carantină instituite încă de la 1 noiembrie.

Și în Spania spitalele încep din nou să simtă presiunea. Pentru ultimele 24 de ore, Madridul a raportat un record absolut de 39 de mii de cazuri noi, o creștere pusă pe seama interacțiunilor de sărbători.

În Londra, ambulanțele nu mai au unde să ducă pacienții.

Dr Simon Nadel, medic pediatru: „Suntem într-o secție de terapie intensivă pediatrică, dar, după cum vedeți, e plin de pacienți adulți.”

Poliția metropolitană a fost solicitată să vina în ajutorul serviciului de ambulanță.

Cressida Dick, poliția metropolitană: „Sute de ofițeri s-au oferit voluntar, am aici cu mine 85. Sunt oameni instruiți să-i ajute pe paramedici. Sunt șoferi buni, pot lua decizii în situații de criză. Sunt calmi, plini de compasiune.”

Cu toate restricțiile, înăsprite gradual în ultimele săptămâni, Regatul nu reușește să inverseze tendința de transmitere galopantă a noii tulpini.

Sadiq Khan, primarul Londrei: „Pandemia este mai rea acum decât în primăvară. Presiunea asupra sistemului de sănătate este mult mai mare, și totuși, restricțiile sunt mai lejere decât în primăvară. Din acest motiv, cerem premierului să instituie măsuri suplimentare.”

Vladimir Putin a ordonat începerea unei noi etape de vaccinare

 

Între timp, președintele Vladimir Putin a ordonat responsabililor regionali să treacă la următoarea etapă a campaniei de vaccinare.

Vladimir Putin: „Vaccinul rusesc este cel mai bun din lume. Și Slavă Domnului că vaccinul nostru nu necesită condiții neobișnuite de stocare și transport, precum temperaturi de minus 50-70 de grade. Serul nostru e mult mai ușor de gestionat. Vă cer ca, începând de săptămână viitoare, să începeți vaccinarea întregii populații.”

Și dacă tot a venit vorba de vaccinuri, un medic italian din Calabria, director de sprital, este anchetat pentru suspiciunea că și-a vaccinat prietenii peste rând.

Peste Ocean, în timp ce numărul cazurilor a trecut de 23 de milioane și al deceselor depășește zilnic 4 mii, americanii caută cu disperare soluții pentru controlarea pandemiei.

Americanii deschid în ritm alert centre de vaccinare în masă, inclusiv unul la Disneyland. Și totuși, nu toată lumea înțelege gravitatea situației. În Alabama, mii de oameni au celebrat în stradă câștigarea campionatului de către echipa locală de fotbal american.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO