Uraganul Idalia se îndreaptă către Florida cu potenţialul unui fenomen „extrem de periculos”. A făcut ravagii în Cuba
Florida, stat american cu 21 de milioane de locuitori, a ordonat rezidenţilor de pe coasta vestică să plece înainte de sosirea uraganului Idalia.
Uraganul şi-a întărit, marţi, forţa şi ar putea deveni „extrem de periculos” în momentul în care va atinge, miercuri, uscatul, potrivit autorităţilor americane, relatează AFP şi Reuters, citată de News.ro.
Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), „Idalia este acum un uragan de categoria 2” pe scara Saffir-Simpson, care are în total 5 trepte de măsurare a forţei unui uragan.
În cea mai recentă actualizare, NHC a spus că Idalia se anunţă ca uragan de categoria 4, extrem de periculos, în momentul în care va atinge uscatul, aducând inundaţii catastrofale.
11PM EDT 29 Aug: #Idalia forecast to become an extremely dangerous Category 4 hurricane at landfall in Florida Big Bend region with catastrophic storm surge inundation. Residents should heed advice & evacuation orders by local officials in these areas.
https://t.co/y75tVkKVK7 pic.twitter.com/JqIpmLFayG
— National Hurricane Center (@NHC_Atlantic) August 30, 2023
NHC avertizase deja că sunt aşteptate inundaţii de coastă „care pun în pericol viaţa”, ploi abundente şi vânt puternic.
Idalia genera deja, marţi seara, rafale de 169 km/h, dar se estimează că intensitatea sa va creşte şi mai mult înainte de a atinge ţărmul, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Miami.
Din furtună tropicală, Idalia a devenit uragan în noaptea de luni spre marţi. Centrul Naţional pentru Uragane a declarat că se aşteaptă ca Idalia „să se intensifice rapid şi să se transforme într-un uragan major extrem de periculos înainte de a atinge pământul, miercuri”.
Un „uragan major” este o clasificare rezervată celor care depăşesc categoria 3. Acestea sunt susceptibile să provoace distrugeri „devastatoare” şi „catastrofale”, potrivit NHC. Rafalele de vânt pot atinge 179 km/h.
Cea mai periculoasă caracteristică a Idaliei, totuşi, părea a fi valul puternic de apă de mare, condusă de vânt, pe care este de aşteptat să îl ridice către insulele de barieră şi alte zone joase de-a lungul coastei.
Dacă vi se spune să plecaţi, „trebuie să o faceţi imediat”, a avertizat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în cadrul unei conferinţe de presă. „Acesta va fi un uragan major”, a subliniat el.
Şefa agenţiei federale care se ocupă de reacţia în caz de catastrofe naturale (FEMA), Deanne Criswell, a îndemnat, de asemenea, locuitorii să respecte avertismentele de evacuare. „Foarte puţini oameni pot supravieţui dacă se află în calea unei inundaţii majore de coastă, iar această furtună va fi mortală dacă nu ne punem la adăpost şi nu o luăm în serios”, a declarat ea.
Ca măsură de precauţie, statele Carolina de Sud şi Georgia au declarat stare de urgenţă, în cazul în care uraganul loveşte şi ţinuturile lor, mai la nord.
Marţi seara, Idalia se afla la 250 kilometri sud-vest de Tampa (Florida), cu rafale susţinute de vânt de până la 155 km/h, şi se îndrepta spre nord.
Ploi de până la 300 de litri pe metru pătrat
NHC a spus că centrul Idaliei va lovi probabil coasta Floridei undeva în regiunea Big Bend, delimitată de oraşele Gainesville şi Tallahassee. Puţin populată în comparaţie cu zona Tampa-St. Petersburg de la sud, Big Bend are o coastă mlăştinoasă, înţesată cu izvoare şi râuri de apă dulce, şi un grup de mici insule în larg care formează Cedar Key.
Coasta Golfului din Florida, împreună cu sud-estul Georgiei şi zone de est ale Carolinei de Nord şi de Sud, s-ar putea confrunta cu ploi torenţiale de 100 până la 200 de litri pe metru pătrat până joi, izolat chiar 300 de litri pe metru pătrat, a avertizat NHC.
La Casa Albă, preşedintele american Biden a spus că el şi guvernatorul republican DeSantis, candidat la alegerile prezidenţiale de anul viitor, sunt „în contact constant”.
Producătorii de energie din Golful Mexic au luat şi ei măsuri de precauţie. Compania americană de petrol Chevron a evacuat personalul de pe trei platforme de producţie, în timp ce Kinder Morgan plănuia să închidă o conductă de petrol. Perturbaţiile legate de Idalia s-au extins şi pe coasta atlantică a Floridei, la Cap Canaveral, unde lansarea, marţi, a unei rachete care transporta un satelit de informaţii al Forţelor Spaţiale SUA a fost amânată pe termen nelimitat din cauza uraganului.
La sfârşitul lunii septembrie 2022, Florida a fost lovită de puternicul uragan Ian, care a ucis aproape 150 de persoane şi a provocat pagube importante în calea sa, în sud-vestul statului.
Idalia este pe cale să devină al patrulea uragan major care loveşte Florida în ultimii şapte ani, după Irma în 2017, Michael în 2018 şi Ian, care a atins la apogeu o forţă de categoria 5.
Ravagii în Cuba
Începând de luni seara, furtuna a afectat şi o parte din Cuba.
La extremitatea vestică a Cubei, ploile abundente generate de trecerea Idalia, când era încă furtună tropicală, au provocat inundaţii în mai multe localităţi şi au lăsat fără electricitate peste 200.000 de utilizatori, dintre care 90.000 în Havana, au anunţat autorităţile.
Ploile, însoţite de rafale de vânt de peste 110 km/h, au afectat zona producătoare de tutun din provincia Pinar del Rio, în special regiunea Vueltabajo, unde se recoltează cel mai bun tutun de pe insulă. Este posibil ca aproximativ 60.000 de locuinţe din această provincie să fi fost avariate.
Potrivit presei, aproximativ 8.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele în aşteptarea furtunii refugiindu-se în adăposturi sau la rude.