Unul dintre cei mai mari criminali în serie, eliberat ca să nu i se încalce drepturile. De ce era poreclit Șarpele
Unul dintre cei mai mari criminali în serie, francezul Charles Sobhraj, poreclit Șarpele, a fost eliberat din închisoarea din Nepal unde ispășea o pedeapsă pe viață pentru a nu i se încălca drepturile și a putea să se opreze pe inimă.
Instanța supremă din Nepal a ordonat miercuri eliberarea din închisoare a lui Charles Sobhraj, infamul criminal în serie francez care a inspirat serialul TV de succes Șarpele, scrie CNN.
Curtea a dat decretul pe baza vârstei și sănătății sale, potrivit purtătorului de cuvânt al instanței, Bimal Paudel.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sobhraj, în vârstă de 78 de ani, executa o pedeapsă cu închisoarea pe viață într-o închisoare din suburbia capitalei Kathmandu pentru uciderea a doi turiști în 1975, dar multe din crimele care i-au fost atribuite rămân nerezolvate.
O secție formată din doi judecători ai Curții Supreme a ordonat guvernului din Nepal să-l elibereze imediat și să fie expulzat în țara lui în termen de 15 zile, a adăugat purtătorul de cuvânt.
A ucis peste 20 de oameni, în 10 țări
Sobhraj suferă de o boală de inimă și are nevoie de o intervenție chirurgicală pe cord deschis, a precizat instanța.
Născut în Saigon, Vietnam, sub administrația franceză, Sobhraj a fost închis pentru prima dată la Paris în 1963 pentru furt, dar a fost acuzat apoi de săvârșirea unor crime într-o listă impresionantă de țări: Franța, Grecia, Turcia, Iran, Afganistan, Pakistan, Nepal, India, Thailanda și Malaezia.
Potrivit biografilor săi, Sobhraj a recunoscut în cele din urmă cel puțin 12 crime comise între 1972 și 1976 și a făcut aluzii asupra altora în fața anchetatorilor, înainte de a-și retrage mărturia în instanță. Numărul real de victime este și în prezent necunoscut.
În 2014, un tribunal din Nepal l-a condamnat pe Sobhraj pentru uciderea în 1975 a turistului canadian Laurent Carrière.
Conform Al Jazeera, însă, criminalul în serie poreclit Șarpele a recuoscut uciderea a cel puțin 20 de turiști în vestul Asiei, de obicei prin otrăvirea mâncării sau a apei acestora.
Sobhraj este cunoscut drept „Ucigașul în bikini” sau „Șarpele” datorită capacității sale de a se deghiza și de a-și asuma alte identități pentru a se sustrage justiției. A reușit să evadeze dintr-o închisoare din India la mijlocul anilor 1980. Ulterior, a fost prins și închis în închisoarea de maximă siguranță Tihar din New Delhi până în 1997. A reapărut în septembrie 2003 în Kathmandu.
S-a căsătorit în închisoare cu fiica cu 44 de ani mai mică decât el a avocatului său
„Menținerea lui în închisoare în mod continuu nu este în conformitate cu drepturile omului și ale deținutului”, se arată într-o copie a verdictului de miercuri, văzută de agenția de presă AFP.
După o copilărie tulbure și mai multe pedepse cu închisoarea în Franța pentru infracțiuni mărunte, Sobhraj a început să călătorească prin lume la începutul anilor 1970, împrietenindu-se și jefuind tineri turiști în timp ce se îndrepta de-a lungul Hippie Trail (”trasee hippie”) din Europa, până în Asia de Sud-Est.
„Era cult, politicos”, a spus Nadine Gires, care s-a împrietenit cu Sobhraj când s-a mutat în Bangkok, în 1975.
Sobhraj s-a căsătorit în 2008 din închisoare cu Nihita Biswas, care este cu 44 de ani mai mică decât el și fiica avocatului său nepalez.
Drama BBC/Netflix din 2021 numită „Șarpele” se bazează pe povestea crimelor lui Sobhraj. Serialul urmărește modul în care el s-a sustras ani de zile de lege, în timp ce se presupune că a drogat, jefuit și ucis turiști de-a lungul așa-numitei „trasee hippie”.