Alegeri in Ungaria, rezultate partiale: partidul premierului Orban a castigat detasat. Procentul mare obtinut de extremisti

×
Codul embed a fost copiat

Viktor Orban si partidul lui conservator populist au castigat alegerile legislative din Ungaria, dar inca se mentine supansul asupra majoritatii din parlament.

 

Fidesz, partidul premierului Viktor Orban, a obtinut 44,% din voturi la alegerile legislative de duminica iar socialistii peste 25%, la numararea a 98,87% din voturile exprimate pentru liste, potrivit Mediafax.

Conform acestor rezultate partiale, alianta condusa de Fidesz a obtinut 2.132.996 de voturi (44,37%) pentru lista sa, alianta socialistilor a obtinut 1.244.261 de voturi (25,88%), Jobbik (extrema dreapta) a obtinut 1.244.261 de voturi (20,46%), iar LMP (partid ecologist-liberal) 251.928 de voturi (5,24%).

 

Citește și
Anne Hidalgo
Pentru prima data, primaria Parisului va fi condusa de o femeie. Extrema dreapta castiga teren in Franta, dupa alegeri
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Indoieli privind corectitudinea alegerilor
Conform AFP, Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) a afirmat insa ca Fidesz a fost avantajat in campania electorala de presa si de legislatie. „Principalul partid de la putere a fost avantajat de legislatia privind o campanie restrictiva, de acoperirea mediatica tendentioasa si de o campanie in care a disparut separatia intre partidul de guvernamant si stat", a declarat deputatul portughez Adao Silva, coordonatorul misiunii de observare a OSCE. "Totusi, scrutinul a oferit dreptul la alegere si a fost organizat in mod transparent si eficient".

De asemenea, fostul premier socialist Ferenc Gyurcsany, unul dintre liderii aliantei de stanga, a spus ca alegerile nu au fost "nici libere, nici corecte"

 

Cronologia evenimentelor, duminica, 07 aprilie 2014:

Vecinii nostri de la vest au mers duminica la urne ca sa-si aleaga reprezentantii in Parlament. Partidul conservator al lui Viktor Orban, caruia Uniunea Europeana ii reproseaza ca a subminat democratia, are toate sansele sa castige detasat scrutinul.

UPDATE 20:40: Partidul conservator al populistului Viktor Orban, acuzat de derive antidemocratice, se claseaza pe primul loc in alegerile legislative, duminica, potrivit sondajelor efectuate la iesirea de la urne, relateaza AFP.

Fidesz obtine 48% din sufragii, alianta de stanga 27%, iar partidul Jobbik (extrema dreapta) 18%, potrivit Institutului Nezopont.

Aproximativ 9,5% dintre cei opt milioane de alegatori si-au exprimat optiunea politica pana la ora locala 9.00 (10.00, ora Romaniei), in cele 10.000 de sectii de votare, in cadrul scrutinului legislativ din Ungaria, relateaza MTI. Un numar de 762.141 de persoane s-au prezentat la urne in primele trei ore de vot, potrivit Biroului National ungar pentru Alegeri. Cea mai mare prezenta s-a inregistrat in judetul Veszprem (vest), unde au votat 10,9% dintre alegatori, iar cea mai scazuta in Borsod-Abauj-Zemplen (nord-est), unde si-au exprimat optiunile 7,7% dintre alegatori. La Budapesta, prezenta la vot era de 8,3%, potrivit aceleiasi surse.

Sectiile de votare au fost deschise la ora locala 6.00 (7.00, ora Romaniei). Un scrutin intr-un singur tur se desfasoara in Ungaria, in urne fiind introduse doua buletine de vot, si anume unul pentru un candidat din cele 106 circumscriptii, iar celalalt pentru o lista prezentata de un partid, la nivel national, in vederea alegerii a 93 de deputati. Alegatorii care nu au o adresa permanenta in Ungaria pot sa-si exprime optiunea politica numai pe liste.

Aproximativ 35.000 de alegatori care s-au declarat membri ai unei minoritati pot sa voteze doar pentru una dintre cele 13 liste ale minoritatii etnice, dar nu pentru un partid national. Aproximativ 1.500 de candidati participa la scrutin.
Potrivit ultimelor sondaje, partidul Fidesz (dreapta, la putere) urmeaza sa obtina o victorie in alegeri, urmat de alianta opozitiei de stanga si partidul Jobbik (extrema dreapta).

Ungurii voteaza intr-un scrutin in care Viktor Orban se indreapta catre un nou mandat

Partidul de extrema-drepta Jobbik se afla la mica diferenta in sondaje de socialisti si ar putea deveni cea de a doua forta politica din tara.

Viktor Orban, premierul in exercitiu: ''Exista o singura tabara si un singur steag. Votul care nu ne face mai puternici, ne face mai slabi''.

Le Monde: Ungaria condusa de Viktor Orban seamana cu Romania lui Ceausescu

Conservatorii lui Viktor Orban sunt atat de siguri pe ei ca nici nu s-au deranjat sa prezinte un program electoral. Toate discursurile lor le-au reamintit alegatorilor ca guvernul de dreapta a redus cu 20% pretul la energia pentru consumatorii casnici, a relansat economia si s-a batut cu lacomia multinationalelor.

Tamas Boros, analist politic: ''Fidesz vrea sa arate la aceste alegeri ca ceea ce a facut in ultimii patru ani corespunde vointei poporului''.

In 4 ani de cand e la putere, Fidesz a transformat complet tara. A adoptat nu mai putin de 850 de legi si a instituit un control strict asupra institutiilor puterii, dar si justitiei, presei, economiei si culturii.

Attila Mesterhazy, presedintele Partidului Socialist: ''Cei care cred ca o duc mai rau decat acum patru ani, cei care cred ca au primit mai putin decat li s-a promis, aceia trebuie sa mearga la vot".

Formata in graba si nepopulara, coalitia de stanga nu are practic nicio sansa sa castige aceste alegeri. Ultimele sondaje crediteaza Fidesz cu 47% din intentiile de vot, dublu fata de stanga, care are 23%. Jobbik are 21% din intentiile de vot si n-ar fi exclus sa-i depaseasca pe socialisti.

Tamas Boros, analist: ''Ar fi tragic pentru imaginea Ungariei, pentru investitii si pozitia diplomatica a tarii''.

Fidesz va fi favorizat si de o reforma electorala recenta, care a redus la jumatate numarul alesilor, a introdus un bonus pentru invingator si a modificat circumscriptiile electorale, "diluand" fiefurile stangii. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa, care va monitoriza scrutinul, a criticat reforma electorala si are indoieli cu privire la impartialitatea Biroului Electoral Central, format din 7 persoane, toate membre Fidesz.

BIOGRAFIE: Viktor Orban, un lider populist care a schimbat profund si a polarizat Ungaria

Viktor Orban, considerat de unii un autocrat iar de altii un erou si prezentat ca invingator in alegerile legislative de duminica, a schimbat profund Ungaria in decurs de patru ani si a polarizat tara in jurul persoanei sale.

Ungurii "vor in continuare sa fie stapanii propriului destin", iar "un erou ungur este cel care triumfa in destinul sau", a proclamat recent Orban in cursul ceremoniilor de marcare a revoltei fata de regimul Habsburgilor, in 1848.

Multumita unei majoritati de doua treimi in Parlament, Guvernul sau a reformat integral acest fost stat comunist, care a aderat la UniuneaEuropeana in 2004. Ungaria se afla in prezent "in pragul unei noi ere, care o face libera si puternica", a dat el asigurari. Viktor Orban, in varsta de 50 de ani, acapareaza scena politica a Ungariei, de pe care se pare ca nu poate sa fie detronat de niciunul dintre adversari, indiferent ca provin din interiorul partidului sau ori din randul opozitiei, scrie MEDIAFAX.

Orban, care are o anumita charisma si care este scos in evidenta de adversarii sai de stanga mai degraba "anosti", este in primul rand "un veritabil zoon politikon" care nu suporta nici infrangerea si nici sa fie contestat, subliniaza Laszlo Lengyel, un politolog de la Institutul pentru Cercetare Financiara si Politica de la Budapesta.

Pasionat de fotbal, casatorit si tatal a cinci copii, el a polarizat societatea dupa prabusirea comunismului, reducand in mod drastic spatiul de dezbatere. Fidesz si-a insusit simbolurile nationale, iar oricine vorbeste impotriva partidului este acuzat de tradarea tarii.

Ajuns premier la varsta de 35 de ani, in 1998, Orban a revenit la putere in 2010, avid de revansa dupa opt ani de regim de stanga. Un fost disident liberal anticomunist - discursurile impotriva regimului pe care le-a sustinut la sfarsitul anilor '80 l-au facut celebru -, lui Orban ii place sa vorbeasca in numele "poporului" sau "natiunii".

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Alegeri europarlamentare: ce vor vota de fapt romanii. INFOGRAFIC INTERACTIV
Alegeri europarlamentare: ce vor vota de fapt romanii. INFOGRAFIC INTERACTIV

Dintre motivele care ii aduc pe romani la urne, alegerile europarlamentare sunt cele mai putin populare. Ce inseamna insa aceste alegeri? Ce votam de fapt pe 25 mai?

Pentru prima data, primaria Parisului va fi condusa de o femeie. Extrema dreapta castiga teren in Franta, dupa alegeri
Pentru prima data, primaria Parisului va fi condusa de o femeie. Extrema dreapta castiga teren in Franta, dupa alegeri

In Franta, dupa doi ani la putere si somaj record, presedintele Hollande a primit o lectie dura de la electorat cu ocazia scrutinului local.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.