Ungaria se revoltă după ce Comisia Europeană l-a „pedepsit” pe Viktor Orban pentru deplasările la Moscova și Beijing
Ungaria critică decizia Comisiei Europene de a nu mai trimite comisari la reuniunile preşedinţiei ungare a Uniunii Europene.
Ungaria, care deţine preşedinţia semestrială prin rotaţie a Uniunii Europene, a acuzat luni Comisia Europeană (CE) de selectivitate după ce aceasta din urmă a afirmat că nu-şi va trimite comisarii la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară, reducând practic nivelul participării executivului european la aceste reuniuni, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Decizia CE vine după ce săptămâna trecută premierul ungar Viktor Orban s-a întâlnit cu candidatul american la preşedinţie Donald Trump şi anterior a făcut o serie de vizite neanunţate la Kiev, Moscova şi Beijing, într-o "misiune de pace" pe cont propriu, ceea ce a atras critici din partea statelor membre ale UE.
"UE este o organizaţie internaţională constituită din statele sale membre. Comisia Europeană este o instituţie a UE", a punctat într-un mesaj pe reţeaua X ministrul ungar al afacerilor europene Janos Boka. "Comisia Europeană nu poate fi selectivă în privinţa instituţiilor şi statelor membre cu care vrea să coopereze. De acum toate deciziile Comisiei sunt bazate pe consideraţii politice?", a adăugat acesta.
Reacția Comisiei Europene
Un purtător de cuvânt al CE a declarat anterior că aceasta nu va trimite comisari de specialitate la reuniunile informale organizate de preşedinţia ungară a UE.
"În lumina recentelor evoluţii care au marcat startul preşedinţiei ungare, preşedinta (CE, Ursula von der Leyen) a decis că (Comisia Europeană) va fi reprezentată doar la nivel de înalt funcţionar civil la reuniunile informale ale Consiliului", a scris pe X Eric Mamer, purtător de cuvânt al preşedintei.
"Vizita Colegiului la preşedinţie nu va avea loc", a adăugat acesta.
Această decizie, despre care Mamer a precizat într-un mesaj separat adresat presei că nu are limită de timp, reduce practic nivelul participării Comisiei la reuniunile ministeriale la care de obicei luau parte şi comisarii.
Kinga Gal, eurodeputată şi vicepreşedinta Fidesz, formaţiunea lui Viktor Orban, a afirmat că măsura se înscrie în campania electorală a lui von der Leyen. "Ne-am obişnuit ca ea să folosească instituţiile UE, în special împotriva Ungariei, pentru şantaj şi presiune", a denunţat Gal pe reţeaua X. "Acest lucru este inacceptabil şi vine împotriva esenţei cooperării europene", a mai scris ea.
Coaliţia de stânga şi liberală "pro-război" formată după alegerile europene şi Partidul Popular European fac campanie pentru realegerea Ursulei von der Leyen, deşi "oamenii au votat pentru schimbare", a reacţionat la rândul său pe Facebook Pal Zsigmond Barna, secretar de stat parlamentar în Ministerul ungar al Afacerilor Europene, a consemnat MTI.
Potrivit acestuia, "boicotul elitei pro-război de la Bruxelles" împotriva preşedinţiei ungare a UE vizează să pedepsească Ungaria pentru că desfăşoară o misiune de pace, în contextul în care Comisia este "incapabilă să observe că europenii vor pace prin negocieri şi redeschiderea canalelor diplomatice".
Oficialul ungar a asigurat că preşedinţia ungară a UE "rămâne angajată cooperării sincere" cu statele membre şi instituţiile UE, "dar şi faţă de pace" şi a apreciat ca "regretabil" că "comisia Von der Leyen" a subordonat prosperitatea, pacea şi securitatea Europei propriilor interese de partid.
Ursula von der Leyen încearcă să-şi asigure sprijinul unei majorităţi a eurodeputaţilor la votul de joi care ar urma să-i confirme al doilea mandat în fruntea executivului european, aminteşte Reuters.
Săptămâna trecută, guvernul suedez a afirmat că Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia şi Suedia nu vor trimite luna aceasta miniştri la reuniunile guvernamentale legate de preşedinţia ungară a UE, în semn de protest faţă de discuţiile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ministrul suedez al afacerilor europene Jessika Roswall a menţionat că aceste ţări vor fi reprezentate doar de funcţionari civili şi că şi alte state ale UE discută măsuri similare.
Sursa: Agerpres
Etichete: Ungaria, Comisia Europeana, Viktor Orban,
Dată publicare:
16-07-2024 12:42