Politico: Imperiul Habsburgic contraatacă. Planul pus la cale de Viktor Orban pentru a deveni noul împărat al Europei
Jurnaliștii de la Politico au scris despre mișcarea făcută de premierul maghiar Viktor Orban în speranța de a prelua frâiele Europei, poziție la care râvnește de multă vreme.
Patrioții pentru Europa este o coaliție habsburgică strânsă la inițiativa lui Viktor Orban, care îi oferă liderului maghiar platforma europeană pe care o dorește.
Astfel,Viktor Orban reunește cea mai veche formație din Europa. Fanii înrăiți îi spun grupului demult destrămat „k. u. k.” „kaiserlich und königlich” (imperial și regal - n.trad.), dar acesta este mai cunoscut sub numele de Imperiul Habsburgic.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Astfel, pe 30 iunie, la Viena, Orban anunța că înființează "Patrioții pentru Europa", un grup politic de extremă dreaptă în Parlamentul European. Acolo, premierul maghiar a fost întâmpinat de alți populiști de dreapta din Austria și Republica Cehă, moment în care premierul Ungariei a anunțat noul său grup (care cuprinde principalele teritorii ale fostelor ținuturi habsburgice: Austria, Boemia și Ungaria).
"Creăm o formațiune politică care, în opinia mea, va decola ca o rachetă și va deveni foarte repede cel mai mare grup al dreptei europene. Cerul este limita", a declarat Orban.
Numele grupului este o antifrază de manual, adică opusă sensului dorit, ca și cum ai numi un gigant "mic". În timp ce "patrioții" sunt multe lucruri, a fi "pentru Europa" nu este printre ele.
Înițiativa lui Orban, tot mai populară în Europa
Luni, Raliul Național din Franța s-a alăturat Patrioților, la fel ca Lega din Italia, alăturându-se unei liste tot mai numeroase de partide proeminente de extremă-dreapta, din Spania până în Țările de Jos.
În timp ce francezii vor avea cea mai mare delegație în cadrul Patrioților, cu 30 de deputați europeni, Orbán și aliații săi habsburgi ar putea ajunge să domine grupul dacă reușesc să atragă partidele populiste din Slovenia și Slovacia, așa cum pare probabil.
Având în vedere că genul de naționalism pe care îl predică patrioții a dus la distrugerea Imperiului Habsburgic în 1918, aprofundarea alianței lor este oarecum surprinzătoare.
„Până acum, singurul lucru care îi unea pe politicienii din spatele Patrioților era neîncrederea reciprocă”, notează Politico.
Partidul Libertății din Austria, de pildă, a petrecut zeci de ani solicitând cehilor despăgubiri pentru austriecii care au fost deposedați și expulzați din fosta Cehoslovacie după cel de-al Doilea Război Mondial. Între timp, una dintre puținele probleme asupra cărora cehii, slovacii, maghiarii și slovenii au căzut de acord a fost cât de autoritari erau austriecii.
Așadar, de ce își unesc brusc armele? Într-un cuvânt: Orban.
Deși există încă multă neîncredere la suprafață, populiștii din regiune știu să recunoască o formulă câștigătoare atunci când o văd.
Indiferent ce se crede despre vicleanul lider maghiar și despre diplomația sa de săptămâna trecută, care l-a dus la Kiev, Moscova, Beijing și chiar Mar-a-Lago, nu se poate nega că este mai presus de greutatea sa. În cercurile de dreapta din Europa Centrală, Orban este văzut ca un model.
O Europă anti-migrație
Când a auzit de călătoria lui Orban la Moscova vineri, premierul populist al Slovaciei, Robert Fico, care a supraviețuit recent unei tentative de asasinat, a fost plin de laude și chiar a mărturisit un caz puternic de sindrom FOMO.
"Vreau să-l felicit pe prim-ministrul Ungariei și să-mi exprim admirația pentru decizia sa de a vizita Kievul și Moscova fără nicio ezitare", a declarat Fico, al cărui partid Smer ia în considerare să treacă la Patrioți. "Dacă sănătatea mi-ar fi permis acest lucru, m-aș fi alăturat cu plăcere lui".
Orban și Fico sunt aliați de multă vreme. Dar tensiunile persistente dintre țările lor cu privire la dominația de 800 de ani a Ungariei asupra națiunii etnice slovace, care s-a încheiat în 1918, au complicat mult timp relațiile.
Cei doi provin, de asemenea, din părți opuse ale spectrului politic. În timp ce Orban, un fost disident care s-a opus controlului sovietic, provine din dreapta, Fico este un fost comunist care a devenit social-democrat după căderea Zidului Berlinului.
Simpatia lor crescândă explică în mare măsură atracția patrioților lui Orban în Europa Centrală și de Est.
Pe lângă frustrarea crescândă față de ceea ce ei consideră a fi mâna grea a Bruxelles-ului, patrioții împărtășesc o părere mult mai caritabilă despre președintele rus Vladimir Putin și războiul său împotriva Ucrainei.
Cu excepția Austriei, partidele de extremă dreapta care s-au alăturat patrioților până în prezent provin din țări membre NATO. Chiar și așa, majoritatea nu-și ascund respectul față de liderul rus, de la admirație reticentă la venerație totală.
"Putin nu poate pierde", a declarat Orban într-un interviu acordat duminică posturilor media deținute de Axel Springer, printre care și Politico.
În afară de neîncrederea față de UE și entuziasmul față de Rusia, coaliția habsburgică a lui Orban este unită de rezistența comună față de migrația din lumea musulmană, pe care patrioții o consideră o luptă civilizațională.
"Credem într-o Europă hotărâtă să își protejeze frontierele, să oprească migrația ilegală și să își păstreze identitatea culturală, urmând voința marii majorități a cetățenilor europeni", a scris grupul în manifestul său fondator.
O platformă pan-europeană pentru Orban
Cu afiliații Patrioți deja la putere în Ungaria și conducând sondajele în Republica Cehă și Austria înaintea alegerilor din septembrie din ambele țări, alianța lui Orban ar putea deveni în curând un juggernaut politic, atât în regiune, cât și în UE.
Acest lucru i-ar oferi chiar platforma paneuropeană pe care o caută de când partidul său Fidesz - pentru a evita să fie dat afară - a părăsit Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlament.
După ce a fost vioara a doua a Austriei în aproape toate cele peste șase secole de existență a Imperiului Habsburgic, Ungaria ar putea ajunge să fie câinele cel mare.
Dacă va fi nevoie, Orban are chiar și habsburgi de bună credință pe care îi poate pune în joc: Georg Habsburg-Lothringen, trimisul Ungariei în Franța, care este nepotul ultimului împărat austriac, Karl I, și Eduard Habsburg-Lothringen, stră-strănepotul împăratului emblematic al Austriei din secolul al XIX-lea, Franz Josef I. Eduard este în prezent emisarul Budapestei pe lângă Sfântul Scaun.
"Dacă este vreodată nevoie de noi, suntem prin preajmă", a spus Eduard recent unui intervievator. Era doar pe jumătate în glumă.
Dacă lucrurile merg în direcția lui Orban, impactul real al patrioților va fi resimțit mai aproape de casă.
Sursa: Politico.eu
Etichete: Ungaria, europa, premier, Viktor Orban,
Dată publicare:
13-07-2024 13:18