Sunetul provenit de pe fundul marii care i-a alertat pe canadieni. Armata a trimis o echipa pentru a investiga situatia


Ultimul update: Miercuri 09 Noiembrie 2016 00:33
Data publicarii: Duminica 06 Noiembrie 2016 15:24
Categorie: Stiri externe
sonar

Vanatorii dintr-o cumunitate indepartata, situata in Arhipelagul Arctic Canadian, sunt ingrijorati ca un sunet intens, care vine de pe fundul apei, alunga mamiferele marine pe care vor sa le vaneze.

Dupa apelul localnicilor, fortele armate canadiene au trimis o echipa la fata locului pentru a intocmi un raport si a investiga acel “zgomot”, pentru a afla de unde provine si ce il produce, relateaza The Guardian

Paul Quassa, un politician local, le-a declarat celor de la CBC ca acel sunet ar proveni de pe fundul marii, alungand, astfel, mamiferele marine din zonele unde-si obisnuiau sa traiasca.

“Pe timpul verii, abia daca erau cateva. E foarte ciudat acest aspect”, a adaugat acesta.

Mai multe rapoarte au fost predate armatei canadiene, care a trimis o patrula aeriana. Mai precis, un avion, model CP-140 Aurora, care sa survoleze zona.

Intr-un comunicat oficial, purtatorul de cuvant al Departamentului Sigurantei Nationale canadiene, Ashley Lemire, a spus: “Echipajul aerian au facut mai multe investigatii bazate pe senzori, inclusiv o cercetare acustica, timp de o ora si jumatate, dar fara sa detecteze vreo anomalie auditiva."

Echipajul a reperat doua grupuri de balene si 6 morse in zona pe care au cercetat-o. In acest moment, Departamentul Sigurantei Nationale nu intentioneaza sa mai faca si alte investigatii.”

Potrivit unor supozitii, sunetele ar proveni de la sonarul care examineaza operatiunile minelor locale. Acest sonar este folosit de companiile miniere pentru a produce harti detaliate ale fundului marii, in cautarea petrolului si a gazelor.

Se pare ca sunetul produs de acel sonar ar alunga mamiferele marine, precum balenele si delfinii.

Totusi, compania Baffinland Iron Mines Coporation, care a facut expertize pe baza sonarului in proximitatea zonei, le-a declarat celor de la CBC ca nu are niciun echipament in apa, la momentul actual.

Sursa: The Guardian

VIDEO PROTVPLUS.RO