Un sud-coreean de 73 de ani a "fugit" în Coreea de Nord. Care este motivul

Dată publicare: 08-07-2019 11:25
Dată actualizare: 08-07-2019 11:28


coreea de nord

Un cetăţean sud-coreean a "fugit" în Coreea de Nord, relatează luni BBC, citând presa din Peninsula coreeană, potrivit Agerpres.

Sunt foarte rare cazurile când sud-coreeni sau cetăţeni ai altor ţări aleg să trăiască în statul autoritar.

Bărbatul în cauză, Choe In-guk, în vârstă de 73 de ani, este însă chiar fiul a doi foşti înalţi diplomaţi sud-coreeni care s-au instalat la rândul lor la Phenian, în anii 80.

Potrivit presei oficiale nord-coreene, Choe In-guk urmează să se ocupe de chestiuni legate de reunificare.

Bărbatul a fost întâmpinat cu căldură şi flori de oficiali nord-coreeni pe aeroportul din Phenian, unde a declarat că doreşte să-şi consacre viaţa, deşi cu întârziere, eforturilor de reunificare naţională, conform dorinţei răposaţilor săi părinţi, a relatat portalul de ştiri nord-coreene Uriminzokkiri.

Cele două Corei sunt încă în război tehnic vorbind, iar sud-coreenii au nevoie de permise pentru a vizita Nordul.

Astfel de "defectări" sunt foarte rare, ceva mai frecvente fiind cazurile când nord-coreeni încearcă să ajungă în Sud, în pofida riscurilor.

Nu este deocamdată clar cum a avut loc "fuga" lui Choe In-guk, dar dacă a încălcat legislaţia sud-coreeană şi nu a obţinut permis, ar putea fi arestat dacă se întoarce în Sud, notează experţi citaţi de BBC.

Bărbatul a călătorit în Coreea de Nord de mai multe ori în ultimii ani, inclusiv în 2016, la decesul mamei sale.

Tatăl său, Choe Tok-sin, fost ministru de externe al Coreei de Sud în anii 1960, a emigrat în anii 70 în SUA, devenind un critic virulent al regimului militar de la Seul din acea vreme, pentru ca un deceniu mai târziu să ajungă pe prima pagină a ziarelor fugind în Coreea de Nord împreună cu soţia sa Ryu Mi-yong. Amândoi au devenit personalităţi ale elitei politice din noua lor patrie.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO