Un sac utilizat in misiunea lunara Apollo 11 este scos la licitatie. Valoarea uriasa la care a fost estimat

Ultima actualizare: 23-05-2017 00:28
sac licitatie

Un sac din panza alba, folosit pentru depozitarea unor obiecte care au fost colectate in timpul misiunii lunare Apollo 11, estimat la 4 milioane de dolari, va fi pus in vanzare la o licitatie pe 20 iulie, informeaza Reuters.

Un sac simplu, alb, a calatorit pe Luna in 1969 in cadrul misiunii Apollo 11 si a fost readus apoi pe Terra, continand primele mostre lunare colectate vreodata de oameni. Estimat la 4 milioane de dolari, sacul va fi scos la licitatie, la New York, pe 20 iulie.

Sacul in cauza - ce contine mostre de praf si scoarta lunara - include inscriptia ”Lunar Sample Return” si a fost utilizat de Neil Armstrong, primul om care a pasit pe Luna in cadrul acelei misiuni spatiale americane. Sacul a fost utilizat pentru a depozita mostre de roci si praf selenar, colectate dintr-o regiune de pe Luna cunoscuta sub numele de ”Mare Tranquillitatis”.

Organizata pe 20 iulie, pentru a marca a 48-a aniversare a aselenizarii, licitatia va reprezenta prima vanzare legala de astfel de artefacte utilizate in timpul misiunii Apollo 11, a precizat Jim Hull, directorul departamentului de obiecte si artefacte de la National Aeronautics and Space Administration (NASA), vineri.

Desi exista in vigoare anumite restrictii legale referitoare la vanzarea materialelor prelevate in timpul misiunilor pe Luna, inclusiv a mostrelor de roci si praf selenar, se crede ca anumite obiectede acest fel au fost deja vandute pe piata neaga.

Sacul pus in vanzare de casa Sotheby's a avut o istorie complicata, ce a inclus si o tentativa a NASA de a il recupera de la actualul proprietar al sau.

Misiunea Apollo 11 a decolat pe 16 iulie 1969 cu trei astronauti americani la bord. Dupa patru zile, Neil Armstrong si Edwin ”Buzz” Aldrin au zburat la bordul modulului Eagle, pe care l-au plasat cu succes pe suprafata Lunii. in cadrul acelei misiunii, cei doi astronauti au recoltat mai multe mostre lunare.

Dupa ce au petrecut aproape 22 de ore pe Luna, Neil Armstrong si Buzz Aldrin au revenit in modulul lunar, au decolat si s-au alaturat astronautului Michael Collins la bordul vehiculului spatial Columbia, cu care au revenit pe Terra. Ei au aterizat pe 24 iulie si au avut parte de o primire triumfala in Statele Unite, unde sunt considerati veritabili eroi.

Insa acel sac de colectare a fost amestecat alaturi de alti saci pentru mostrele lunare si care nu au fost niciodata folositi, a precizat Jim Hull.

La un moment dat, sacul a fost confiscat de Departamentul de Justitie al Statelor Unite in timpul unei anchete si a fost vandut - dintr-o eroare -, la licitatie, actualului sau proprietar, Nancy Lee Carlson, o avocata din Chicago.

Interesata de istoria sacului, ea l-a trimis la NASA pentru a fi analizat, iar specialistii americani i-au confirmat provenienta printr-o serie de teste.

Detinerea de roci lunare sau praf selenar si de artefacte folosite in misiunile Apollo este in general interzisa, a explicat Jim Hull. Dupa ce sacul a fost identificat si specialistii au descoperit ca a inclus mostre de praf lunar, agentia spatiala americana a dorit sa il pastreze.

Insa NASA a pierdut lupta in instanta, iar un tribunal districtual i-a ordonat sa il inapoieze avocatei Nancy Lee Carlson, in februarie.

Specialistii casei Sotheby's se asteapta ca acest artefact sa fie vandut cu un pret cuprins intre 2 milioane si 4 milioane de dolari. Nancy Lee Carlson a cumparat sacul cu 995 de dolari.

Actuala proprietara doreste sa doneze o parte din suma cu care sacul va fi vandut in luna iulie unei fundatii de caritate si sa infiinteze o bursa de studii care sa ii poarte numele in cadrul Universitatii Northern Michigan.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO