Un râu sacru din India e acoperit de o spumă toxică, în timp ce poluarea e la un nivel record. GALERIE FOTO
Un strat gros de spumă toxică a acoperit părți ale unui râu sacru de lângă New Delhi, în timp ce capitala indiană luptă împotriva unui smog arid și nociv care s-a instalat în oraș.
O spumă toxică acoperă un râu sacru de lângă New Delhi, în timp ce capitala indiană se luptă cu o poluare periculoasă
Spuma albă, un amestec de ape uzate și deșeuri industriale, s-a format pe secțiuni ale râului Yamuna - un afluent al râului sacru Gange - care curge la aproximativ 1.376 de kilometri spre sud, dinspre Himalaya, traversând mai multe state, scrie CNN.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Spuma înțepătoare conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot provoca probleme respiratorii și cutanate, potrivit experților.
Ultima sa sosire a coincis cu niveluri periculoase de poluare care au îmbolnăvit mulți dintre cei peste 20 de milioane de locuitori din New Delhi și au forțat închiderea școlilor primare și a unor birouri.
Un amestec cu aspect similar a apărut într-un canal din sudul Indiei, în statul Tamil Nadu, potrivit Press Trust of India. Un videoclip publicat joi de agenția de presă arată rafale puternice de vânt care transportă spuma pe șosele și în calea mașinilor și motocicletelor.
De zeci de ani, unele secțiuni ale Yamunei au fost afectate de deversarea de substanțe chimice toxice și de ape uzate netratate. În mai multe secțiuni, râul pare întunecat și noroios, în timp ce deșeurile de plastic îi acoperă malurile.
Cel mai poluat râu din jurul Delhi
Râul este cel mai poluat în zonele din jurul orașului Delhi, din cauza populației dense din zonă și a nivelului ridicat de deșeuri.
Doar 2% din lungimea râului trece prin capitală, dar Delhi contribuie cu aproximativ 76% din poluarea totală a râului, potrivit unui comitet guvernamental de monitorizare.
În ciuda toxicității spumei și râului, mulți săteni continuă să folosească apa pentru a se scălda și chiar pentru a bea, spun experții. Imagini din luna septembrie au arătat, de asemenea, spuma toxică care se formează pe Yamuna.
Credincioșii hinduși sunt adesea văzuți efectuând ritualuri în râu, înconjurați de spuma densă. În fiecare an, mulți se adună pe malurile Yamunei pentru a celebra Chhath Puja, un festival dedicat zeului soarelui, Lordul Surya, unii dintre ei trecând prin spumă pentru a se scălda și a se ruga.
Panică în New Delhi
Săptămâna aceasta, spuma toxică din New Delhi a fost însoțită de o pătură de smog care a făcut ca mulți locuitori panicați să cumpere purificatoare de aer și să poarte măști de protecție pentru a minimiza expunerea la fum.
New Delhi s-a clasat ca fiind cel mai poluat oraș din lume timp de mai multe zile consecutive în această săptămână, potrivit companiei elvețiene IQAir care se ocupă de calitatea aerului. Joi, orașul a avut un indice de calitate a aerului (AQI) de 517 - un nivel considerat periculos, potrivit companiei.
Prin comparație, cel mai puțin poluat oraș din lume, Oslo, are un IQA de doar trei. Capitala Chinei, Beijing, care obișnuia să figureze frecvent pe lista celor mai poluate orașe din lume, a luat în ultimii ani măsuri importante pentru a-și curăța aerul și are în prezent un indice AQI de 25 - un număr considerat "bun".
Alte două orașe indiene - Kolkata și Mumbai - s-au clasat pe lista IQAir a celor mai poluate 20 de orașe din lume, cu numere AQI de 205 și 102, ambele considerate nesănătoase.