Un puternic stat NATO este gata să folosească un sistem de apărare antiaeriană rusesc. Occidentul se revoltă
Controversatul sistem de apărare antiaeriană rusesc S-400 ar putea fi pus în funcțiune de unul dintre cele mai puternice state ale Alianței Nord-Atlatince, fapt ce a stârnit furia Occidentului.
Turcia ar putea amplasa apărarea antiaeriană avansată rusească S-400 Triumf la granița irakiană pentru ofensiva planificată în vară împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în Kurdistanul irakian. O astfel de mișcare ar marca prima desfășurare operațională a sistemului de rachete de când Ankara l-a primit în 2019, în ciuda reproșurilor occidentale.
S-400, conceput pentru a doborî rachete de croazieră și balistice
Ziarul Turkiye a relatat la începutul acestei luni că S-400 ale Turciei ar putea fi desfășurate la graniță, ceea ce implică faptul că se va apăra împotriva dronelor presupus a fi achiziționate de PKK. Dar sistemul este eficient împotriva unor amenințări mai mari decât dronele brute.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Este conceput pentru a doborî rachete de croazieră și balistice precum cele lansate de Iran în atacul fără precedent din 13 aprilie împotriva Israelului, iar desfășurarea sa ar putea agrava tensiunile cu alți aliați din NATO, indignați că Turcia chiar le are, notează Business Insider.
Ankara a cheltuit 2,5 miliarde de dolari pentru sistemele S-400. Sursa citată notează că, indirect, a costat-o mult mai mult decât atât, prin pierderile de peste 9 miliarde de dolari pe care le-ar fi putut obține din fabricarea a peste 900 de piese pentru lanțul global de aprovizionare cu F-35.
Washingtonula interzis Turciei să cumpere avioanele de luptă F-35 pe motiv că le-ar putea furniza rușilor date tehnice despre temuta aeronavă. Pe lângă toate acestea, SUA au aplicat sancțiuni asupra agenției de achiziții de arme a Turciei.
SUA, sancțiuni și avertisment pentru turci
Contrat sancțiunilor, Turcia nu a folosit vreodată sistemul antiaerian rusesc S-400. Chiar după ce a primit arma din partea Moscova, oficialii americani i-au avertizat pe turci să nu îl „activeze”.
Însă, Turcia și-a testat avioanele de luptă F-16 și F-4 împotriva radarului S-400 la sfârșitul anului 2019. Washingtonul a mustrat puternic Ankara în octombrie 2020 pentru că a anunțat că testează sistemul.
În noiembrie 2022, ministrul Apărării de la acea vreme, Hulusi Akar, a declarat că Ankara nu are "nicio problemă cu S-400" și că sistemul "este la locul lui și gata de utilizare".
Sursa: Business Insider
Etichete: NATO, Turcia, s-400, apărare antiaeriană,
Dată publicare:
23-04-2024 09:11