Un oraş din Cehia a creat o monedă locală pentru redresarea după criza Covid-19

Dată publicare: 14-05-2021 09:08
Dată actualizare: 14-05-2021 09:11


Cehia

Un oraş din Cehia a creat o „monedă” locală pentru redresarea după criza Covid-19, locuitorii primind bani pentru a-i cheltui în magazinele şi cafenelele grav afectat de măsurile de carantină, transmite Reuters.

În cadrul programului, locuitorii primesc vouchere digitale, promovate ca fiind o monedă locală special, conform News.ro.

Până la 2.000 de locuitori ai oraşului Kyjov au dreptul la "corrents" în valoare de 400 de coroane (19 dolari), numele fiind o combinaţie între "coronavirus" şi "currency", pe care să îi cheltuie la 40 de firme, precum magazine de încălţăminte, o farmacie şi un fast food.

Atunci când fac cumpărături, participanţii pot plăti jumătate în corrents şi restul cu bani proprii.

Cehia, cu o populaţie de 10,7 milioane de oameni, a fost grav afectată de pandemie. Restricţiile au ţinut închise majoritatea magazinelor neesenţiale de la sfârşitul lunii decembrie şi până în această săptămână.

Programul din Kyjov este finanţat până la 800.000 de coroane de o persoană privată care nu doreşte să fie numită şi administrat de Pepe Rafaj, care a venit cu această idee.

Rafaj se referă la corrents ca ”bani cu drona”, o modalitate de a-i compara cu mult discutatul concept de ”bani cu elicopter”, ideea că băncile centrale ar putea transfera numerar direct cetăţenilor ca o formă de relaxare monetară.

”Am vrut să-mi dau seama cum să iau bani din elicopter şi să-i schimb în bani cu drona, care vor fi vizaţi şi cheltuiţi eficient pentru creşterea cererii şi ofertei”, a spus el.

Schema este pentru consumatorii low-tech. Se înregistrează online pentru un cont de corrents. Când fac o achiziţie, tot ce trebuie să facă este fie să ofere companiei numărul cărţii de identitate naţionale, fie să utilizeze un cod livrat printr-un mesaj text.

Compania trimite apoi un mesaj text către sistem, care transferă automat cantitatea relevantă de corrents din contul clientului în contul propriu.

Compania obţine apoi corrents convertite în coroane, de obicei a doua zi.

Banca centrală a ţării clasifică schema Kyjov ca un sistem local de bonuri electronice de discount şi, prin urmare, nu este un motiv de îngrijorare pentru autoritatea monetară.

"În acest moment, pentru un scop atât de extraordinar, poate fi un instrument adecvat", a declarat guvernatorul Jiri Rusnok pentru Reuters.

Primarul oraşului Kyjov, Franisek Lukl, a declarat că speră că schema va putea fi extinsă şi în alte părţi ale Republicii Cehe, folosind probabil bani din fondurile de recuperare post-pandemică ale Uniunii Europene. El a spus că intenţionează să discute acest lucru cu ministrul Muncii săptămâna viitoare.

Sursa: News.ro

Tags: covid, monedă, cehia,


VIDEO PROTVPLUS.RO