Un om de știință australian va merge în Elveția, pentru a recurge la sinuciderea asistată: „Nu sunt fericit”
Cel mai bătrân om de știință din Australia, în vârstă de 104 ani, va merge în Elveția la începutul lunii mai, pentru a apela la sinuciderea asistată.
Este vorba despre David Goodall, un om de știință australian, care nu suferă de nicio boală în fază terminală, însă doreşte să apeleze la eutanasie deoarece calitatea vieţii sale s-a deteriorat, informează o asociație care susține eutanasia, citată de AFP, informează Agerpres. Cercetătorul a obţinut o întâlnire cu o organizaţie pentru sinucidere asistată din Basel, potrivit asociaţiei Exit International, care îl sprijină pe Goodall în demersul său.
„Regret profund că am ajuns la vârsta asta. Nu sunt fericit. Vreau să mor. Nu este un lucru foarte trist. Ceea ce este trist este să fiu împiedicat. Cred că o persoană în vârstă ca mine trebuie să beneficieze de drepturile sale depline de cetăţean, inclusiv dreptul la sinucidere asistată'', a spus specialistul în ecologie la postul de televiziune ABC, de ziua sa de naştere, la începutul lunii aprilie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Sinuciderea asistată este ilegală în cea mai mare parte a ţărilor lumii. În Australia a fost interzisă până când statul Victoria a legalizat moartea asistată anul trecut. Noile prevederi legislative însă, care vor intra în vigoare abia în iunie 2019, nu vizează decât pacienţii în fază terminală, care au o speranţă de viaţă sub şase luni.
O dezbatere pe tema eutanasiei este în curs şi în alte state australiene, dar propunerile de legalizare au fost respinse.
„Este nedrept ca unul dintre cei mai în vârstă şi cei mai importanţi cetăţeni ai Australiei să fie obligat să ia avionul până în celălalt capăt al lumii pentru a avea parte de o moarte demnă.Toţi cei care şi-o doresc au dreptul la o moarte demnă şi liniştită'', a scris Exit International pe site-ul său.
Asociaţia a lansat o campanie de finanţare participativă pentru a-i cumpăra un bilet de avion la clasa întâi lui David Goodall şi persoanei care îl însoţeşte. Până în prezent au fost strânşi peste 17.000 de dolari australieni (10.000 euro).
Profesorul Goodall, cercetător asociat onorific la Universitatea Edith Cowan din Perth, a ţinut primele pagini ale ziarelor în 2016 când universitatea i-a cerut să-şi părăsească postul, invocând riscurile pe care le implică deplasarea acestuia. Instituţia a revenit asupra deciziei, după reacţia comunităţii ştiinţifice şi internaţionale.
Goodall a publicat zeci de studii şi a colaborat, până recent, la diferite reviste de ecologie.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: sinucidere asistata, om de știință, eutanasie,
Dată publicare:
30-04-2018 16:13