Colosseumul din Roma, obiectiv turistic vizitat anual de milioane de oameni, risca sa fie distrus
Un monument antic cunoscut in intreaga lume risca sa aiba soarta celebrului Turn din Pisa si sa se incline amenintator, din cauza unei surpari aparute la fundatie.
Este vorba de Colosseumul din Roma, arena construita in anul 72 d.Hr., la ordinul imparatului Vespasian, pe locul unui fost lac secat.
Fundatia din beton a cladirii a suferit o ruptura, iar acest lucru pune in pericol stabilitatea monumentului, declara inginerul Giorgio Monti. Din aceasta cauza, partea de nord si de sud a cladirii deja nu mai sunt aliniate perfect.
Problema este agravata si de traficul rutier din zona si de metroul care trece prin apropiere, producand permanent vibratii.
O organizatie neguvernamentala a inceput sa stranga semnaturi, pentru a transforma zona Forului Roman in zona pietonala.
Inaugurat in anul 80 de catre imparatul Titus, arena a gazduit in decursul anilor lupte cu gladiatori, lupte cu animale salbatice si regizari detaliate ale unor batalii navale antice, cand arena era chiar inundata.
Multi dintre primii crestini au fost ucisi aici, in cadrul unor lupte sangeroase, cand Roma inca nu recunoscuse crestinism ca religie oficiala.
Cladirea a supravietuit la 3 cutremure majore si unui incendiu. A inceput sa decada dupa ce luptele cu gladiatori au fost interzise in anul 404, din ordinul imparatului Honorius.
In Evul Mediu, Colosseumul a fost folosit ca groapa de gunoi si cariera de piatra pentru construirea Bazilicii Sfantul Petru.
In prezent, monumentul este vizitat de peste 5 milioane de turisti anual. De aceea, restaurarea lui este foarte importanta, iar ministerul culturii va prezenta un proiect care se va desfasura pe durata a 3 ani. In aceasta perioada obiectivul turistic nu va fi inchis pentru vizitatori.