Un nou conflict sta sa izbucneasca in sud-estul Asiei. Vietnamul acuza China de incalcarea suveranitatii teritoriului sau
Vietnamul acuza oficial China de incalcarea suveranitatii sale si a unui pact recent de consolidare a increderii dupa aterizarea unui avion pe o pista construita de Beijing pe o insula artificiala intr-o parte contestata a Marii Chinei de Sud.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe vietnamez Le Hai Binh a declarat ca aerodromul a fost "construit ilegal" pe reciful Fiery Cross din Arhipelagul Spratly, un teritoriu care este "o parte din Spratly vietnamez", relateaza Agerpres.
Ministerul chinez de Externe a respins acuzatia, declarand ca a fost un zbor de testare spre aerodromul nou construit pe recif, numit de China Yongshu Jiao, si ca este o chestiune "ce tine complet de suveranitatea Chinei", potrivit agentiei chineze de presa de stat Xinhua.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Statele Unite si-au exprimat ingrijorarea ca acest zbor a exacerbat tensiunile.
Washingtonul a criticat constructia de catre China de insule artificiale in Marea Chinei de Sud si este ingrijorat ca Beijingul intentioneaza sa le foloseasca in scopuri militare, chiar daca China afirma ca nu are intentii ostile, aminteste Reuters.
Pooja Jhunjhunwala, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american, a declarat ca este "o nevoie stringenta ca reclamantii sa se angajeze in mod public sa se opreasca reciproc din constructia de noi facilitati si militarizarea terenului disputat".
"Incurajam toti reclamantii sa reduca in mod activ tensiunile prin abtinerea de la actiuni unilaterale ce submineaza stabilitatea regionala si luarea de masuri pentru a crea spatiu pentru solutii diplomatice semnificative", a spus ea.
Purtatoarea de cuvant a Ministerului chinez de Externe Hua Chunying a spus ca China a folosit un avion civil pentru a efectua zborul si testa daca facilitatile pistei indeplinesc standardele aviatiei civile.
"China are suveranitate indiscutabila asupra Insulelor Nansha si apelor lor adiacente. China nu va accepta acuzatii neintemeiate
de la partea vietnameza", a adaugat ea, referindu-se la Spratly cu numele chinez.
Ministerul de Externe de la Hanoi a anuntat ca Vietnamul a inmanat o nota de protest ambasadei chineze si a cerut Chinei sa nu repete actiunea.
Ministerul a numit zborul "o incalcare grava a suveranitatii Vietnamului asupra Arhipelagului Spratly".
China revendica aproape toata Marea Chinei de Sud, unde se crede ca sunt depozite uriase de petrol si gaze si este un culoar de transport maritim cheie comercial (aproximativ 5 trilioane de dolari anual), construind facilitati pe insulele pe care le controleaza, mai aminteste Reuters.
Ea a finalizat un aerodrom pe reciful Fiery Cross despre care experti in securitate au afirmat ca putea primi cea mai mare parte din avioanele militare chineze la sfarsitul anului trecut.
Brunei, Malaezia, Filipine si Taiwan au de asemenea revendicari rivale in Marea Chinei de Sud.
Sursa: Agerpres
Etichete: China, conflict, marea chinei de sud, vietnam, teritoriu,
Dată publicare:
03-01-2016 08:53