Un muncitor inlatura una dintre cele 12 stele aurii de pe drapelul UE. Unde a aparut noua lucrare a artistului urban Bansky

08-05-2017 19:51


Banksy, dover, Brexit,

Banksy a abordat tema Brexit-ului intr-un mural realizat in Dover, un oras-port care face legatura dintre Anglia si orasul francez Calais, imaginea prezentand un muncitor care inlatura una dintre cele 12 stele aurii de pe drapelul UE.

Banksy a publicat fotografii cu muralul pe Instagram, duminica, in ziua alegerilor prezidentiale din Franta. Reprezentantul artistului a confirmat, de asemenea, ca muralul a fost realizat de Banksy. Orasul portuar Dover si stancile sale albe, care despart Anglia de Franta, au fost in atentia mass-media in relatarile despre Brexit.


 

A post shared by Banksy (@banksy) on


Pe 24 martie, in ziua in care prim-ministrul Theresa May a declansat procesul formal de implementare a Brexit-ului, ziarul The Sun, care a militat pentru parasirea Uniunii Europene, a publicat o imagine cu stancile albe, pe care a suprapus mesajul ”Dover & Out”, ce trimite la expresia ”over and out”, o formula informala de a spune ”la revedere”.

In 2015, Banksy a creat patru lucrari de arta in tabara de refugiati ”Jungle” din Calais, inclusiv una in care apare Steve Jobs, fondatorul Apple, ca o referinta la originile sale - Steve Jobs a fost fiul unui imigrant sirian.

 

Dover, England.

A post shared by Banksy (@banksy) on


In luna martie, Banksy a deschis un hotel in Betleem - The Walled Off Hotel, care ofera turistilor ”cea mai urata priveliste din lume”, potrivit artistului. Hotelul este situat la o distanta de doar patru metri de zidul construit de Israel in Cisiordania, iar cele noua camere ale sale sunt orientate spre acel zid.
Numele hotelului reprezinta un joc de cuvinte intre denumirea unui celebru hotel de lux (Waldorf) si cuvintele ”walled off” din limba engleza (”zidit”, ”compartimentat”).

Banksy a decis sa inaugureze The Walled Off Hotel, ale carui camere sunt decorate cu desene ale artistului britanic si care detine si o galerie de arta, pentru a marca implinirea unui secol de la redactarea Declaratiei Balfour din 1917, prin care guvernul britanic si-a exprimat sprijinul fata de desemnarea Palestinei in calitate de ”camin national pentru poporul evreu”.

Aceasta nu este insa prima instalatie artistica de amploare a artistului Banksy. In 2015, starul britanic, a carui identitate nu este cunoscuta, in ciuda celebritatii sale, a inaugurat ”Dismaland”, un parc tematic amenajat in Weston-super-Mare din Marea Britanie, decorat cu lucrari ce transmiteau un puternic mesaj politic si cultural, in favoarea refugiatilor. Acea expozitie a inclus si momente muzicale inedite, asigurate de starul hip-hop De La Soul, rockerul Damon Albarn si grupul punk rusesc Pussy Riot.

Banksy este pseudonimul unui artist graffiti, activist politic, regizor de film si pictor englez. In operele sale, arta urbana satirica si epigramele subversive combina elemente de umor negru cu desene in graffiti, realizate dupa un sablon distinctiv. Lucrarile sale artistice de critica politica si sociala au fost realizate in majoritatea cazurilor pe strazi, pereti si poduri din orase din intreaga lume.

Operele lui Banksy, considerat unul dintre cei mai talentati maestri ai stilului street-art, se vand la licitatie cu preturi considerabile, care ajung de multe ori la cateva sute de mii de euro.
 

 

 

Sursa: News.ro

Tags: banksy, dover, brexit,

VIDEO PROTVPLUS.RO