Un militar ucrainean şi-a anunţat dezertarea pe Facebook. Bărbatul a fost arestat și riscă ani grei de închisoare
Militarul Serghii Gnezdilov a fost arestat şi apoi plasat în detenţie de către autorităţile ucrainene, după ce a anunţat pe Facebook, la 21 septembrie, că-şi părăseşte fără permisiune unitatea, Brigada 56.
Militarul riscă până la 12 ani de închisoare, a anunţat pe Telegram Biroul ucrainean de anchete (DBR).
”Abandonarea demonstrativă şi publică a unei unităţi militare pe timp de război nu este doar imorală” faţă de camarazii săi, ci ea ”demoralizează societatea şi provoacă o falsă dezbatere care face în mod clar jocul inamicului nistru”, îl acuză DBR.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Serghii Gnezdilov anunţa pe Facebook că ”problema odihnei infanteriei şi stabilirea unor condiţii clare ale serviciului în prima linie este o problemă de securitate naţională”.
El cataloga situaţia actuală cu ”sevrajul”.
”Ei încearcă să ne convingă că nu există oameni care să-l înlocuiască pe infanteristul care poartă acest război pe umerii săi. Cinci milioane de bărbaţi care pot să-şi satisfacă serviciul le spun militarilor din prima linie că acest război nu este al lor”, îşi exprima el indignarea.
Unii consideră această situaţie nedreaptă faţă de militarii care se află sub drapel de la începutul l invaziei şi care cer să fie demobilizaţi şi înlocuiţi cu recruţi.
Guvernul este reticent să le satisfacă cererile, din cauza lipsei de rezerve noi şi a situaţiei dificile de pe front.
Durata nedeterimată a servciului militar pe timpul legii marţiale este subiect de dezbatere în Ucraina, care se confruntă din februarie 2022 cu cel mai grav conflict armat din Europa din 1945 încoace, soldat cu zeci de mii de morţi.
În mai, Ucraina s-a dotat cu o nouă lege în vederea unei consolidări a mobilizării şi înrolării a zeci de mii de bărbaţi.
Însă problema este departe de a fi soluţionată, în contextul în care sistemul de recrutare este considerat - corupt - şi puţin efecient.
Armata ucraineană pierde, de mai multe luni, teren în Donbas.
Vuhledar, unul dintre bastioanele-cheie ale Ucrainei în estul ţării, a căzut pe mâna forţelor ruse la începutul lui octombrie.
Peste 15.000 de dezertări de la începutul anului
Pe de altă parte, scrie Le Figaro, în fiecare lună, peste 5.000 de militari ucraineni îşi abandonează unitatea sau dezertează, potrivit justiţiei ucrainene, ale cărei cifre pot să fie subestimate.
Armata ucraineană - care duce lipsă de oameni şi se confruntă cu o înaintare rusă zilnică de 10 km2 în estul ţării - nu întâmpină dificultăţi nu doar în recrutarea a 500.000 de noi militari, ci se confruntă în paralel cu o creştere puternică a dezertărilor, scrie Alexis Feertchak.
Acest subiect este destul de grav pentru ca să facă obiectul unei comunicări oficiale a autorităţilor de la Kiev, în cifre, iar parlamentarii din Înalta Rada discută despre o revizuire a legislaţiei în vederea unei relaxări a sancţiunilor care-i vizează pe dezertori şi unei întoarceri a acestora în rândul forţelor armate.
Miercuri, Procuratura Generală a Ucrainei a prezentat statistici cu privire la proceduri referitoare la ”abandonarea neutorizată a unităţii” şi, mai grav, la ”dertare”.
Prima categoria corespunde unui refuz de a se conforma, de exemplu pe câmpul de luptă, însă fără ca militarul incriminat să dispară pur şi simplu în natură.
Cifre citate de publicaţia ucraineană Strana arată o ”explozie” a procedurilor de la începutul războiului, la 24 februarie 2022, în urmă cu peste doi ani şi jumătate.
Cazurile de de dezartare, care se află în prezent în domeniul justiţiei ucrainene, au crescut de la 3.342 în 2022 la 7.883 în 2023 şi la 15.559 în 2024. Ultima cifră nu acoperă tot anul în curs. ci doar primele opt luni.
În cazul în care continuă în acest ritm, ele ar putea depăşi 20.000 până la sfârşitul lui decembrie.
Dezertările au crescut de 4,7 ori faţă de 2022.