Un judecător a decis eliberarea a 77 de persoane în cazul dispariției a 43 de studenți

Ultima actualizare: 16-09-2019 10:14
Un judecător a decis eliberarea a 77 de persoane în cazul dispariției a 43 de studenți, în Mexic
youtube.com

Un judecător a ordonat eliberarea a 24 de suspecţi în ancheta privind dispariţia a 43 de studenţi în Mexic, în septembrie 2014, numărul celor eliberați ajungând astfel la 77 de persoane.

"Aceste 24 de decizii de eliberare se adaugă altor 53 deja pronunţate de acelaşi judecător, ceea ce înseamnă 77 de puneri în libertate în total" pentru presupuşii autori ai delictelor legate de dispariţia studenţilor, a declarat, duminică,  preşedintele Comisiei de verificare însărcinate cu acest dosar, Alejandro Encinas.

În total, 142 de persoane au fost arestate în cadrul acestui dosar.

Alejandro Encinas, care este de asemenea subsecretarul pentru drepturile omului în cadrul Administraţiei preşedintelui Andres Manuel Lopez Obrador, a estimat că noi decizii similare ar putea interveni în următoarele zile, scrie Agerpres.

Persoanele arestate în cadrul acestei anchete au fost eliberate ca urmare a unor erori de procedură şi nereguli comise de către anchetatori, în special recurgerea la tortură pentru a obţine mărturii.

Povestea dispariției celor 43 de studenți

 

În noaptea de 26 spre 27 septembrie 2014, studenţii au deturnat cinci maşini pentru a se duce să manifesteze la Mexico.

Ei au fost atacaţi de ofiţeri ai poliţiei municipiului Iguala, la ordinul primarului. Potrivit autorităţilor, poliţiştii i-au predat ulterior cartelului Guerreros Unidos, care i-ar fi confundat cu un cartel rival şi i-ar fi ucis, incinerându-le trupurile la o groapă de gunoi.

Însă experţi independenţi ai Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului au contestat această versiune într-un raport publicat în 2015. Mandatul lor nu a fost reînnoit de guvernul lui Enrique Pena Nieto şi ei nu şi-au putut finaliza ancheta.

Una dintre ipotezele avansate era aceea că studenţii ar fi deturnat din greşeală un autobuz încărcat cu heroină care avea drept destinaţie SUA.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO