Un cuplu a vândut o mască cu 150 de euro unui comerciant de obiecte vechi. Cât valora de fapt masca de lemn
Un cuplu de pensionari din sudul Franţei s-a adresat instanţei pentru a anula vânzarea către un comerciant de obiecte vechi, pentru 150 de euro, a unei măşti din Africa centrală.
Masca le-a aparţinut şi a fost ulterior revândută cu peste patru milioane de euro, informează AFP, scrie Agerpres.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
„Trebuie să dai dovadă de un pic de bună credinţă şi de onestitate. Clienţii mei nu ar fi vândut niciodată această mască la acest preţ dacă ar fi ştiut că este vorba despre o piesă extrem de rară”, a declarat luni pentru AFP avocatul pensionarilor, Frederic Mansat Jaffre.
Cazul va fi judecat la 31 octombrie în faţa tribunalului judiciar din Ales (Gard), a cărui decizie este aşteptată la sfârşitul anului.
În septembrie 2021, cei doi pensionari din Eure-et-Loir, în prezent în vârstă de 88 şi, respectiv, 81 de ani, au apelat la un comerciant de obiecte vechi pentru a se debarasa de piesele pe care doreau să le vândă din reşedinţa lor de vacanţă din Gard, a declarat avocatul lor, confirmând o informaţie apărută în publicaţia Le Monde.
Aceştia i-au vândut, printre altele, pentru 150 de euro, o mască din lemn care aparţinuse unui strămoş, un fost guvernator colonial în Africa.
Şase luni mai târziu, cuplul a citit în ziar că, peste două zile, la Montpellier, se va organiza vânzarea „unei măşti extrem de rare din secolul al XIX-lea, apanajul unei societăţi secrete a populaţiei Fang din Gabon”.
Fotografia confirma că era vorba de vechea lor mască, a cărei estetică a inspirat pictori precum Modigliani şi Picasso şi din care au mai rămas circa zece exemplare în întreaga lume.
În catalogul licitaţiei se precizează că masca a fost „colectată în jurul anului 1917, în circumstanţe necunoscute, de către guvernatorul colonial francez Rene-Victor Edward Maurice Fournier (1873-1931), probabil în timpul unei călătorii în Gabon”.
La licitaţia din 26 martie 2022, masca a fost vândută pentru suma de 4,2 milioane de euro, fără taxe, practic un record pentru un obiect de acest tip, în pofida protestelor din sală ale gabonezilor care au cerut „restituirea” acesteia ţării sale de origine.
Comerciantul a propus suma de 300.000 de euro pensionarilor, care „nu au văzut niciodată cecul”, a explicat pentru AFP avocatul lor. Tribunalul din Ales ar putea decide asupra unei împărţiri mai echitabile a veniturilor din vânzare, a precizat el.
Până atunci, conturile bancare ale comerciantului rămân îngheţate, în urma unei decizii a curţii de apel din Nîmes.