Un cetatean american, tinut ostatic de Al-Qaida, a fost ucis in operatiunea care viza eliberarea sa. Mesajul lui Obama

Ultima actualizare: 09-12-2014 06:52

Americanul Luke Somers, care era tinut ostatic de Al-Qaida in Yemen, a fost ucis sambata intr-o operatiune militara americano-yemenita vizand sa-l elibereze, a declarat un oficial yemenit de rang inalt pentru AFP, potrivit Mediafax.

"Ostaticul american Somers a fost ucis", a declarat oficialul sub protectia anonimatului, fara sa ofere alte precizari.

De asemenea, un profesor sud-african, Pierre Korkie, luat ostatic in Yemen in mai 2013, a fost ucis sambata in cadrul aceleiasi operatiuni a armatei americane, a anuntat o organizatie nonguvernamentala care incerca sa negocieze eliberarea acestuia, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Am primit cu tristete vestea ca Pierre a fost ucis intr-o tentativa a fortelor speciale americane, (sambata) la prima ora, de eliberare a unor ostatici in Yemen", a anuntat Asociatia Gift of the Givers intr-un comunicat.

Pierre Korkie, un profesor a carui sanatate era fragila, originar din Bloemfontein, in centrul Africii de Sud, a fost rapit pe 27 mai 2013, impreuna cu sotia sa, Yolande. Ea a fost eliberata pe 10 ianuarie 2014.

Rapitorii sai, care au legaturi cu Al-Qaida, cereau o rascumparare in valoare de trei milioane de dolari, insa luau in calcul, de curand, sa-si reduca pretentiile. ONG-ul negocia prin intermediul beduinilor yemeniti.

"Yolande si familia sa sunt extrem de puternic afectati psihologic si emotional, stiind ca Pierre urma sa fie eliberat de catre Al-Qaida" duminica, subliniază Gift of Givers.

"In urma cu trei zile, i-am spus (lui Yolande) ca Pierre va fi acasa de Craciun", a anuntat asociatia umanitara. "Toata organizarea logistica era pregatita pentru a-l scoate la bordul unui avion din Yemen, sub acoperire diplomatica, si intalnirea, ulterior, cu membrii familiei sale intr-o tara «sigura»", adauga ONG-ul.

Pierre si Yolande Korkie erau profesori, de patru ani, atunci cand au fost rapiti, in orasul Taz (sud-vest), de catre membri Al Qaida in Peninsula Arabia (AQPA).

Contactele cu rapitorii au fost intrerupte in mai multe randuri, dupa ce acestia au amenintat cu executarea ostaticului.

Chuck Hagel a confirmat moartea celor doi ostatici, afirmand ca au fost asasinati de AQPA

"Fortele speciale americane au efectuat o misiune in Yemen cu scopul de a elibera un cetatean american, Luke Somers, si orice alt cetatean strain tinut in captivitate impreuna cu el de catre teroristi din cadrul Al-Qaida in Peninsula Arabia (AQPA). Dar domnul Somers si alt barbat, care nu este cetatean american, captiv impreuna cu el, au fost asasinati de catre teroristi AQPA in cursul acestei operatiuni", a declarat Hagel, citat intr-un comunicat. Secretarul se afla intr-o vizita in Afganistan.

Forte yemenite si americane au efectuat o operatiune militara comuna, incercand sa-i elibereze pe cei doi ostatici Al-Qaida in Yemen.

Statele Unite au initiat aceasta operatiune "in centrul Yemenului", deoarece "existau motive convingatoare sa credem ca domnul Somers se confrunta cu un pericol iminent", a declarat Hagel, precizand ca "numerosi combatanti" Al-Qaida care supravegheau ostaticii au fost ucisi.

Intr-o inregistrare video postata joi pe Internet, Al-Qaida in Penisnula Arabia (AQPA), cu baza in Yemen, a amenintat cu executarea lui Luke Somers in trei zile daca Statele Unite nu raspund cerintelor gruparii. AQPA nu a precizat care sunt aceste revendicari, afirmand ca Washingtonul le "cunoaste".

"Misiunea de ieri (vineri) aminteste angajamentul absolut al Statelor Unite fata de securitatea cetatenilor sai, indiferent unde se afla in lume", a adaugat Hagel, care efectueaza ultima sa vizita in Afganistan, inaintea incheierii misiunii de lupta a NATO in aceasta tara la sfarsitul lunii.

Obama condamna "uciderea barbara" a ostaticului american Luke Somers in Yemen

Presedintele american Barack Obama a condamnat sambata "uciderea barbara" a jurnalistului american Luke Somers, tinut ostatic de Al-Qaida in Yemen si ucis de catre rapitori in timpul unei operatiuni a fortelor americane care incercau sa-l elibereze, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Statele Unite condamna puternic uciderea barbara a lui Luke Somers, aflat pe mana unor teroristi Al-Qaida, in cursul unei operatiuni de salvare", a declarat presedintele, citat intr-un comunicat.

"Prezint condoleante profunde familiei lui Luke si apropiatilor sai", a adaugat el.

Obama si-a exprimat totodata sustinerea fata de familia altui ostatic, identificat ca fiind sud-africanul Pierre Korkie, ucis odata cu Somers in timpul operatiunii.

El urma sa fie eliberat duminica, dupa mai bine de un an de captivitate, potrivit organizatiei care negocia eliberarea sa.

"Gandurile si rugaciunile mele se indreapta catre familia acestui ostatic care nu era american si care a fost de asemenea asasinat de catre teroristi in cursul operatiunii. Disperarea si suferinta lor din acest moment sunt de neexprimat", a apreciat seful statului american.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO