Un bărbat rus a înotat până în Japonia și a cerut azil politic
Un bărbat rus a înotat 20 de kilometri, din Insulele Kurile până în Japonia, pentru a cere azil politic, a informat presa de stat din Rusia, duminică, după ce mass-media japoneză a anunțat că individul a fost reținut în Hokkaido.
Autoritățile din Yuzhno-Kurilsk au anunțat că refugiatul era originar din Ural și că primise teren gratuit pe insula Kurash Kunashir, ca parte a unui program derulat în Rusia pentru întinerirea populației în regiunile din Orientul Îndepărtat, informează The Moscow Times.
Agenția de presă RIA Novosti l-a identificat pe înotător ca fiind Vaas Feniks Nokard, în vârstă de 38 de ani.
„Se pare că a ajuns acolo într-un costum de neopren. El a traversat strâmtoarea de 24 de kilometri înotând”, a scris RIA Novosti.
„A trăit în Insulele Kurile timp de trei ani, nu a lucrat nicăieri, a locuit în satul Golovino, unde a dormit într-un cort sau unde a mai fost primit”, a mai notat sursa citată.
Nokard i-ar fi cerut unui prieten să-i vândă motocicleta pe care a lăsat-o pe insulă și să-i transfere apoi banii în Japonia.
Nokard ar fi fost deportat din Japonia în 2011 pentru încălcarea regulilor privind vizele, dar și din Thailanda și Bali, pentru falsificare de documente.
În 2019, presa rusă scria despre Nokard că este originar din Izhevsk, un oraș din Republica Udmurtia, la 1.000 de kilometri est de Moscova și s-a mutat în Kurile după ce a primit gratuit o suprafață de pământ printr-un program guvernamental. Pasionat de cultura japoneză, bărbatul a urmat cursuri de limba japoneză.
Consulatul rus din Sapporo a afirmat că, de fapt, individul ar fi ajuns la Hokkaido cu o barcă din cauciuc și acuză autoritățile japoneze că nu au furnizat informații despre el.
La rândul său, Katsunobu Katō, oficial guvernamental japonez, a declarat, luni, că guvernul va „lua măsurile adecvate”, după ce vor fi lămurite detaliile sosirii cetățeanului rus în Japonia, potrivit RIA Novosti.
Rusia controlează Insulele Kurile începând cu ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, după ce trupele sovietice le-au ocupat.
Disputa teritorială a împiedicat Rusia și Japonia să semneze un tratat formal de pace pentru a marca sfârșitul războiului.