Recep Tayyip Erdogan a devenit primul presedinte al Turciei ales direct de popor. Mesajul pentru cei 77 de milioane de turci

Ultima actualizare: 14-08-2014 07:11

Seful guvernului turc, Recep Tayyip Erdogan a devenit primul presedinte al Turciei, ales direct de popor. Duminica seara, a lansat un mesaj de unitate si a declarat ca vrea sa deschida o noua era care sa faca uitate disputele din trecut.

Dupa cele trei mandate de sef al guvernului, victoria lui Erdogan in alegerile prezidentiale, obtinuta cu 52% din voturi, i-a entuziasmat pe sustinatorii lui. Adulat ca un star rock de peste 11 ani, Erdogan inflacareaza multimile cu retorica lui nationalista. Duminica seara, invingatorul a lansat la Ankara un mesaj de unitate.

Recep Tayyip Erdogan, premierul Turciei: "Spiritul national a triumfat inca o data, democratia a triumfat inca o data. Cei care nu au votat cu mine au castigat tot atat de mult ca si cei care m-au ales."

Mark Lowen, corespondent BBC: "Pentru Erdogan, marea provocare este sa cucereasca si cealalta parte a societatii turce, cea occidentalizata si seculara, pentru a reunifica aceasta natiune extrem de divizata".

Rezultatele Turciei stau marturie pentru succesul lui Erdogan: economia s-a triplat in ultimul deceniu, datorita proiectelor masive de infrastructura. Totusi, protestele violente din vara trecuta au tradat o dezbinare profunda a tarii.

Localnic Istanbul: "Poporul este singurul responsabil pentru viitorul sau, si pentru bine si pentru rau, pentru ca 24% dintre alegatori n-au mers la vot. Eu speram la zile bune pentru Turcia, dar nu cred ca va fi cazul".

Multi turci il acuza pe Erdogan ca amesteca religia si politica intr-un stat secular. Dar admiratorii lui de toate varstele nici nu vor sa auda.

Femeie: "A facut bune in Turcia pentru toata lumea. De pilda, pentru femei ca mine. Inainte, femeile nu aveau voie sa poarte valul islamic in universitati ori alte locuri publice. Acum se poate. Asa ca, pentru mine, Erdogan inseamna libertate".

Analistii se asteapta ca Erdogan sa consolideze prerogativele presedintelui, pana acum mai degrava firave.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO