Avion de spionaj american, urmarit de un radar rusesc, la o zi dupa prabusirea aeronavei MH17 Malaysia Airlines

Ultima actualizare: 06-08-2014 07:05
Cover

Un avion de spionaj al SUA a fost nevoit sa intre in spatiul aerian suedez pe 18 iulie 2014 ca sa evite o intalnire cu armata rusa. incidentul a avut loc la doar o zi dupa ce zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborat de o racheta sol-aer.

Avionul RC-135 Rivet Joint a intrat fara permisiune in spatiul aerian suedez, a declarat un oficial militar american. Aeronava a trecut, de asemenea, prin spatiul aerian al altor tari, desi nu este clar daca a avut permisiunea sa faca acest lucru, relateaza CNN. Avionul american zbura in spatiul aerian international si efectua o misiune de supraveghere electronica in momentul in care rusii au facut o miscare neobisnuita, urmarindu-l cu un radar terestru. Rusii au trimis cel putin un avion de vanatoare pentru interceptarea aeronavei americane, au declarat sambata oficialii americani.

Echipajului avionului de spionaj a fost atat de ingrijorat de urmarirea radarului incat a vrut sa paraseasca zona cat mai repede posibil, a explicat oficialul. Cea mai rapida ruta pentru a se indeparta de rusi i-a dus in spatiul aerian suedez. Oficialii americani au recunoscut ca acest lucru s-a intamplat fara aprobarea militara a Suediei. Ca urmare a acestui incident, Statele Unite discuta problema cu Suedia, in eventualitatea unor alte incursiuni de acest tip.

Aceasta este cel putin a doua intalnire potential periculoasa dintre un avion american si unul rus in ultimele luni. La 23 aprilie, un avion rus SU-27 Flanker a trecut la doar 30 de metri de varful unui avion de recunoastere american RC-135U deasupra Marii Ohotsk intre Rusia si Japonia, a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apararii.

Aeronavele rusesti si americane se intalnesc deseori in nordul Europei, precum si in zonele din Extremul Orient rus si Alaska. Dar oficialii sustin ca activitatea radarului terestru desfasurata de rusi in acest caz a fost neobisnuita.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO