Rusia e acuzata ca a incalcat tratatul privind controlul armelor testand o racheta nucleara. Mesajul trimis lui Putin

Ultima actualizare: 01-08-2014 07:12
Racheta nucleara

Washingtonul a acuzat Moscova ca a incalcat un tratat privind controlul armelor incheiat din 1987, prin testarea unei rachete de croaziera, a declarat luni seara un oficial american.

Acest oficial a declarat, sub protectia anonimatului, ca Statele Unite au abordat "aceasta problema foarte serios" in repetate randuri in discutii cu Rusia, potrivit Mediafax.

In prezent, Statele Unite doresc ca Rusia sa se conformeze tratatului din 1987 si ca aceasta sa elimine toate armele interzise, intr-un mod care sa poata sa fie verificat, a adaugat sursa.

"Statele Unite s-au angajat faţă de viabilitatea Tratatului asupra Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Încurajăm Rusia să se conformeze din nou obligaţiilor pe care şi le-a asumat în acest cadru, să elimine şi să interzică orice armă interzisă, în mod verificabil", a subliniat oficialul american.

El a subliniat că Washingtonul este pregătit să înceapă "imediat" un dialog bilateral la cel mai înalt nivel, cu scopul de a se asigura că Moscova se va conforma obligaţiilor pe care le are.
Statele Unite se vor consulta cu aliaţii lor asupra acestei probleme, iar Congresul american a fost de asemenea informat, a mai declarat oficialul american.

Un semn al importanţei pe care Statele Unite îl acordă acestui subiect este faptul că preşedintele Barack Obama i-a scris omologului său rus Vladimir Putin despre acest dosar.

Testul respectiv de rachetă a avut loc în urmă cu câteva luni. În ianuarie, Washingtonul şi-a exprimat deja îngrijorarea în legătură cu un test de rachetă efectuat de Rusiacare încalcă tratatul bilateral. Washingtonul a transmis la vremea respectivă Moscovei că există "posibilitatea (...) unei încălcări" a Tratatului INF, semnat pe 8 decembrie 1987 de către Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică.

Ziarul The York Times (NYT) a scris, citând surse oficiale americane, că Moscova a început să testeze o nouă rachetă încă din 2008.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO