Un avion cu 92 de persoane la bord s-a prăbuşit în sudul Filipinelor. Cel puțin 29 morți
Cel puţin 29 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 50 au fost rănite duminică în momentul în care un avion militar filipinez s-a prăbuşit după ce a ratat pista de aterizare din sudul arhipelagului şi a fost cuprins de flăcări.
Acesta este cel mai grav dezastru aerian care a implicat forţele armate în aproape 30 de ani, informează Reuters şi AFP.
Şaptesprezece pasageri şi membri ai echipajului care se aflau la bordul avionului de transport de tip C-130, care s-a prăbuşit la prânz pe insula Jolo din provincia Sulu, sunt în continuare daţi dispăruţi, a declarat general maiorul William Gonzales într-un comunicat de presă. În total, la bordul avionului se aflau 92 de persoane, în marea lor majoritate soldaţi.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Mai mulţi soldaţi au fost văzuţi cum săreau din avion înainte ca aparatul să lovească solul, ceea ce i-a salvat de la explozia provocată de impact", a informat unitatea militară din Sulu, într-o declaraţie.
Şeful forţelor armate, generalul Cirilito Sobejana, a explicat că avionul, care transporta soldaţi din Cagayan de Oro către insula meridională Mindanao, a ratat pista în momentul aterizării. Aparatul a încercat apoi "să capete din nou altitudine, însă nu a reuşit", a adăugat el.
Este vorba despre un incident şi nu despre un atentat, a insistat purtătorul de cuvânt al forţelor armate, generalul Edgard Arevalo, la postul de radio DZBB.
Purtătorul de cuvânt al armatei aerului, locotenent colonelul Maynard Mariano, a anunţat deschiderea unei anchete pentru a stabili cauzele accidentului.
Fotografii făcute de postul filipinez Pondohan TV şi publicate pe pagina sa de Facebook arată epava avionului care a fost distrus de flăcări.
Avionul s-a prăbuşit în apropiere de o carieră de piatră situată într-o regiune puţin populată, a declarat pentru AFP locotenentul Jerrica Angela Manongdo, care a adăugat că operaţiunile de salvare s-au încheiat duminică după-amiază.
Potrivit primelor indicii, avionul a depăşit pista de aterizare şi s-a rupt în două, a declarat pentru AFP general locotenentul Corleto Vinluan, şeful comandamentului Vest din insula Mindanao.
Cei mai mulţi dintre pasageri tocmai îşi încheiaseră instructajul militar şi fuseseră trimişi pe această insulă în cadrul unei forţe operaţionale comune de luptă împotriva terorismului în această regiune majoritar musulmană.
Armata este foarte prezentă în sudul Filipinelor, din cauza implantării organizaţiei islamiste Abu Sayyaf, considerată drept grupare teroristă de către Washington. Abu Sayyaf este formată dintr-o reţea de militanţi cărora le sunt atribuite atentate teroriste sângeroase şi răpiri de turişti străini şi misionari creştini.
Avionul de transport militar cu patru motoare C-130H Hercules, produs de Lockheed Martin, cu numărul de înregistrare 5125, abia ajunsese în Filipine. Site-ul C-130.net a informat că avionul care s-a prăbuşit avusese zborul inaugural în 1988. Modelul este folosit la scară largă de forţele armate din întreaga lume.