Proteste violente în Liban după explozia din portul Beirut. Oamenii cer alegeri anticipate

Ultima actualizare: 09-08-2020 20:24

În Liban oamenii de rând au trecut de la neputința de după explozia din Beirut la furie oarbă. Țara este la pământ din punct de vedere economic, dar și umanitar. Iar voci tot mai apăsate cer revoluție.

S-a întâmplat și aseară când peste o sută de persoane au fost rănite în timpul unor proteste ce au avut loc chiar în centrul capitalei. Un polițist a murit în încleștare. La presiunea străzii, premierul a promis organizarea de alegeri anticipate.

Protestatarii au purtat un banner cu numele celor pieriți în catastrofa de marți. Șocul iniţial s-a transformat în revoltă furibundă. Guvernul și elitele politice au fost acuzate că au aruncat țara în prăpastie, prin corupţia şi incompetenţa lor. Iar manifestanţii nu s-au încurcat în subtilităţi.

Fawaz Kasarwani, Protestatar: ”Vrem să ne răzbunăm pe ei. Vrem să-i spânzurăm pentru că ne-au ucis semenii. Ne clocotește sângele în vine pentru oamenii uciși de explozie, a fost ca o bombă atomică în inima Beirutului”.

Libanezii obişnuiţi, atât de încercaţi de necazuri în ultimele luni, simt că nu mai au ce pierde. După colaps economic, devalorizarea monedei naţionale, hiperinflaţie, pene de curent de ore întregi, totul a culminat cu deflagraţia care a luat sute de vieţi şi a lăsat 300 de mii de oameni fără case.

Sinistraţii nu se pot bizui decât pe solidaritatea rudelor şi a prietenilor. Munca din cartierele devastate se face pe baza pe voluntariat.

Protestatar: ”În Liban nimic nu merge bine. Să fiu sincer, nu mă așteptam la ajutor din partea guvernului. E foarte trist să te aștepți ca guvernul să fie absent”.

Grupuri de protestatari au ocupat câteva ministere şi au incendiat portretul preşedintelui Michel Aoun, în centrul capitalei.

Ben Wedeman, Beirut: Ziua aceasta a fost declarată "Ziua Judecății", iar în vizor sunt liderii țării care se fac vinovați de declinul și prăbușirea statului libanez.

Între timp, în port, operaţiunea de salvare s-a transformat într-una de recuperare a trupurilor şi de curăţare a zonei. Sunt încă zeci de dispăruți, printre ei și pompierii chemați, inițial, să stingă incendiul ce a precedat deflagrația.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO