Imediat ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemia de coronavirus, preşedintele american Donald Trump a anunţat că restricţionează, pentru 30 de zile, accesul în SUA pentru toţi cei care vin din Spaţiul Schengen.

România nu intră în această interdicţie aplicată pentru 26 de state europene, întrucât nu este membră Schengen.

La nivel mondial, numărul deceselor a depăşit 4.600, iar cel al pacienţilor infectaţi a sărit de 126 de mii. Printre cei diagnosticaţi recent, se numără şi actorul american Tom Hanks şi soţia, aflaţi la filmări în Australia.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis să declare epidemia de coronavirus drept pandemie şi a criticat lipsa de acţiune a mai multor guverne ale lumii.

Liderii organizaţiei mondiale a sănătăţii s-au declarat îngrijoraţi de faptul că virusul se răspândeşte cu viteză, iar numeroase cazuri au fost înregistrate recent în Europa.

În aceste condiţii, liderul de la Casa Albă a luat o măsură drastică.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Pentru a evita intrarea unor noi cazuri pe teritoriul nostru, vom suspenda toate călătoriile din Europa spre Statele Unite pentru următoarele 30 de zile. Noile reguli vor intra în vigoare vineri, la miezul nopţii. Aceste restricţii vor fi ajustate în funcţie de situaţia din teren. Vor fi excepţii pentru americanii care au trecut prin controale specializate. Iar aceste interdicţii nu se vor aplica imensei cantităţi de schimburi comerciale şi mărfuri, ci unor alte diverse lucruri, pe măsură ce vom primi acceptul. Este vorba despre tot ce va veni din Europa în Statele Unite. De asemenea, aceste restricţii nu se vor aplica Regatului Unit."

Epidemia de coronavirus continua să se propage în Franţa. Toate regiunile Franţei metropolitane au înregistrat cel puţin un caz.

Cum populația nu are imunitate și nu există terapie, 60 - 70% dintre nemţi ar putea fi infectaţi - a avertizat Angela Merkel, în prima sa intervenţie publica de la izbucnirea epidemiei.

Austria a interzis intrarea în ţară a străinilor care vin din Italia, dacă nu prezintă un certificat medical, care să ateste că nu sunt infectaţi cu coronavirus. A fost oprită şi circulaţia trenurilor înspre şi dinspre Italia.

Primul buget al Marii Britanii după ieşirea tarii din Uniunea Europeană prevede 30 de miliarde de lire pentru stimularea economiei, ameninţată serios de epidemia de coronavirus.

Tot ca un răspuns de urgenţă la şocul economic provocat de Covid-19, Banca Angliei a redus dobânda de politica monetară, cu o jumătate de punct procentual, până la 0,25 la sută. Este cel mai scăzut nivel de dobândă din istorie!

Tot în acest context, actorul american Tom Hanks şi soţia sa, Rita Wilson, aflaţi în Australia, au anunţat că au fost testaţi pozitiv pentru coronavirus, printr-o postare pe o reţea de socializare.

Cei doi au recunoscut că s-au infectat în timpul unor filmări în această ţară, şi au descris şi primele simptome ale maladiei: totul a pornit ca o simplă răceală, urmată de oboseală acută, frisoane şi dureri musculare.

Creşterea numărului de cazuri de infectare cu coronavirus a determinat şi schimbări în programele televiziunilor americane.

Astfel, emisiunea "The Tonight Show" prezentată de Jimmy Fallon se va înregistra fără public, iar filmările pentru o cunoscută producţie au fost suspendate.

De asemenea, cântăreaţa de origine canadiană Celine Dion a anunţat că a răcit şi şi-a anulat două concerte din Statele Unite. A precizat că a fost testată pentru coronavirus, iar rezultatul a fost negativ.

Tot ce trebuie să știm despre coronavirus:

Simptomele infectării de coronavirus. Ce ne sfătuiesc medicii

15 recomandări pentru prevenirea răspândirii coronavirus

Mituri despre coronavirus. Informațiile false care circulă online

Cum este afectat organismul de coronavirus. Sfaturi despre tratament 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!