Uitati de biblioteca! Mai nou, cartile sunt pastrate la... "congelator"!
Cercetatorii rusi folosesc o metoda unica de conservare a cartilor vechi. Le congeleaza si apoi le scufunda in recipiente cu gaz lichefiat.
Astfel, spun ei, reusesc sa le prelungeasca viata macar cu o jumatate de secol, pana sa fie necesara o noua restaurare.
Carti vechi de cateva secole, ziare rare tiparite prin veacul al XIX-lea, chiar si publicatii mai recente au o noua sansa la viata.
Salvatorii lor sunt un grup de cercetatori de la Sankt Petersburg, care lucreaza la Centrul de conservare a documentelor de pe langa Biblioteca Nationala. Iar "elixirul tineretii" este o tehnologie unica, bazata pe reactii chimice.
Dar nu asta e adevarata problema. Dupa cateva decenii de viata, cu dese variatii de temperatura si tot felul de agresiuni din exterior, foile risca sa se transforme in pulbere. Inamicul?
"Aciditatea exercita o influenta extrem de puternica si distructiva asupra hartiei", spune Nadejda Lobanova, cercetator Centrul de conservare a documentelor.
Cartile pot fi asadar salvate prin neutralizarea acizilor. Cercetatorii rusi determina mai intai nivelul de aciditate, apoi aseaza cartile intr-un frigider special, pentru 24 de ore, la minus 25 - 30 de grade Celsius. Mai departe, cartile sunt puse intr-un recipient cu gaz lichefiat, unde se finalizeaza tratamentul impotriva excesului de aciditate.
Este o metoda eficienta economic, care permite tratarea simultana a unui mare numar de carti.