UE, după amenințările lui Trump de a sancţiona Ucraina: Rusia este agresorul. Războiul trebuie să se termine cât mai repede

Uniunea Europeană a reiterat vineri că "Rusia este agresorul" în războiul cu Ucraina, asigurând că-şi "creşte presiunea împotriva Moscovei" pentru a pune capăt conflictului, relatează EFE.
Reacția vine după declarațiile lui Donald Trump, care a sugerat sancțiuni pentru ambele tabere.
"Rusia este agresorul, iar această poziţie este foarte clar exprimată în toate deciziile Consiliului nostru şi în toate declaraţiile liderilor noştri", a afirmat purtătoarea de cuvânt a UE pentru afaceri externe, Anitta Hipper, în cadrul conferinţei de presă zilnice a Comisiei Europene.
"Suntem de partea Ucrainei şi de aceea intensificăm presiunea asupra Rusiei pentru că războiul trebuie să se termine, trebuie să se termine cât mai repede posibil, dar nu în orice circumstanţe", a adăugat purtătoarea de cuvânt, subliniind că trebuie să fie "un armistiţiu necondiţionat" care "să conducă la o pace îndelungată şi durabilă".
Trump a avertizat joi asupra posibilităţii de a impune sancţiuni "foarte dure" nu numai împotriva Rusiei, ci şi a Ucrainei, dacă războiul dintre cele două ţări nu încetează.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
O comparaţie controversată
Preşedintele american a amintit, de asemenea, că în conversaţia pe care a avut-o miercuri cu omologul său rus, Vladimir Putin, a comparat conflictul actual cu o "ceartă între copii".
"Uneori, vezi doi copii bătându-se ca nebunii. Se urăsc, se bat într-un parc şi încerci să-i desparţi. Ei nu vor să-i desparţi şi uneori e mai bine să-i laşi să se bată o vreme şi apoi să-i desparţi. Ieri i-am făcut această analogie lui Putin: 'Domnule preşedinte, poate că va trebui să continuaţi să luptaţi şi să suferiţi mult, pentru că ambele tabere suferă, înainte de a putea fi despărţite'", a spus Trump.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a întâlnit luni la Berlin cu senatorul american Lindsey Graham pentru a discuta despre viitoarele sancţiuni împotriva Rusiei, cu scopul de a creşte presiunea asupra acesteia pentru a negocia un armistiţiu în Ucraina.
Graham, senator republican şi aliat al preşedintelui american, are sprijinul majorităţii senatorilor pentru un proiect de lege care, dacă va fi adoptat, va impune tarife vamale de 500 % ţărilor care cumpără petrol, gaze sau uraniu din Rusia.
Un nou pachet de sancţiuni UE este în lucru
La rândul său, UE pregăteşte următorul pachet de sancţiuni împotriva veniturilor energetice ale Rusiei, între care infrastructura conductelor de gaz Nord Stream, sectorul bancar rus şi reducerea preţului la petrol.
Cu toate acestea, Anitta Hipper a declarat că încă nu există "o dată exactă" pentru adoptarea pachetului de sancţiuni al blocului comunitar, deoarece "este nevoie de timp pentru a-l pregăti şi pentru a ne asigura că, în final, avem un set solid de măsuri care pot fi susţinute de toate statele membre".