UE ar putea interzice funcționarilor să poarte cruciulițe la muncă. Efectele bizare ale unei decizii privind basmaua islamică

cruciulita
Shutterstock

Statele UE ar putea interzice funcționarilor să poarte cruciulițe la locul de muncă, dacă ar prelua o decizie a instanței supreme comunitare privind restricția aplicată simbolurilor religioase, în interesul neutralității.  

Birourile guvernamentale din UE pot interzice angajaților să poarte simboluri religioase, cum ar fi basma islamică, în interesul neutralității, a decis instanța supremă a UE, care a subliniat însă că astfel de restricții trebuie să fie aplicate în mod egal tuturor angajaților și să se încadreze în contextul legal al fiecărui stat membru, scrie The Guardian.

Decizia publicată marți de Curtea de Justiție a Uniunii Europene spune că astfel de interdicții sunt permise pentru a impune un „mediu administrativ complet neutru”.

Cu toate acestea, instanța stipulează că interdicțiile de îmbrăcăminte sau simboluri legate de convingerile filozofice sau religioase trebuie aplicate în mod uniform.

O astfel de regulă nu este discriminatorie dacă este aplicată într-un mod general și nediscriminatoriu întregului personal al administrației respective și este limitată la ceea ce este strict necesar”, se spune în decizia Curții de Justiție a UE.

Citește și
rugăciune musulmană
Femeie condamnată la închisoare după ce a postat un video în care spune o rugăciune musulmană şi apoi mănâncă porc
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Instanța a fost rugată să se pronunțe după ce unei angajate musulmane din municipalitatea Ans, estul Belgiei, i s-a spus că nu poate purta batic la locul de muncă. Documentele instanței au remarcat că munca ei implica puțin contact cu publicul.

Avocat: Interdicția, aplicată inclusiv crucilor sau petrecerilor de Crăciun

Curând după aceea, municipalitatea și-a modificat condițiile de angajare pentru a cere tuturor angajaților să respecte o strictă neutralitate. Angajata a depus o plângere la o instanță locală, descriind interdicția drept discriminatorie și exprimând îngrijorarea că dreptul ei la libertatea religioasă a fost încălcat.

Instanța a remarcat că, deși semnele evidente de convingere religioasă au fost interzise, mai multe fotografii produse de reclamant au arătat clar că „semnele discrete ale convingerilor sale religioase au fost tolerate”.

Aceste simboluri includ însă, de pildă, și purtarea de cercei cu cruce sau organizarea de petreceri de Crăciun, a declarat avocatul reclamantului pentru The Guardian.

Instanța belgiană a apelat la UE, solicitând instanței supreme europene să evalueze dacă regula neutralității este discriminatorie.

Într-o decizie care este valabilă pentru funcțiile din sectorul public din UE, instanța cu sediul în Luxemburg a declarat că o politică de neutralitate strictă „poate fi considerată ca fiind justificată în mod obiectiv de un scop legitim”.

Acesta a remarcat, totuși, că ar exista și un invers al situației: administrațiile publice ar putea fi justificate să permită angajaților să poarte semne vizibile de credință, fie că sunt religioase sau filozofice, într-un mod general și nediscriminatoriu.

”Măsurile adoptate trebuie limitate la ceea ce este strict necesar”

Instanțele naționale au astfel „o marjă de discreție”, a adăugat aceasta, permițându-le să decidă cel mai bine cum să echilibreze drepturile individului și neutralitatea serviciului public.

Cu toate acestea, acest obiectiv trebuie urmărit într-o manieră consecventă și sistematică, iar măsurile adoptate pentru a-l atinge trebuie limitate la ceea ce este strict necesar”, se arată în comunicatul curții europene.

Sibylle Gioe, avocatul care o reprezintă pe angajata din Belgia, a subliniat ambiguitatea hotărârii instanței. „Legislația Uniunii Europene nu optează pentru o soluție în locul alteia”, a spus ea. „Și mă așteptam la așa ceva”.

Știrile despre această hotărâre au stârnit îngrijorări în unele părți. Femyso, o rețea paneuropeană care reprezintă mai mult de 30 de organizații de tineri și studenți musulmani, a descris decizia ca fiind o potențială încălcare a libertății de religie și de exprimare.

„În ciuda faptului că sunt acoperite în mod neutru, interdicțiile asupra simbolurilor religioase vizează invariabil basma”, a spus organizația, citând o lucrare din 2022 de la Open Society Foundations, care susținea că aceste interdicții se bazează pe discursuri islamofobe care prezintă îmbrăcămintea islamică ca fiind incompatibilă cu neutralitatea.

”Femeile musulmane se confruntă deja cu discriminare intersecțională din mai multe motive”

Hotărârea ar putea exacerba marginalizarea femeilor musulmane într-un moment în care islamofobia era în creștere, a spus organizația, care adaugă: „Femeile musulmane se confruntă deja cu discriminare intersecțională din mai multe motive, iar o astfel de hotărâre riscă să legitimeze îndepărtarea lor din viața publică”.

Organizația a cerut „incluzivitatea la locul de muncă, unde indivizii de toate religiile să poată participa pe deplin fără teama de discriminare, inclusiv tinerii musulmani”.

Decizia de marți a devenit ecoul mai multor hotărâri emise anterior de aceeași instanță. În 2021, aceasta a decis că angajatorii din sectorul privat ar putea limita exprimarea convingerilor religioase, politice sau filozofice atunci când există o „necesitate reală” de a „prezenta o imagine neutră față de clienți sau de a preveni disputele sociale”.

Un an mai târziu, a spus că astfel de interdicții nu constituie „discriminare directă”, atâta timp cât sunt aplicate în mod egal tuturor angajaților.

Printre cei care au criticat decizia din 2021 s-a numărat și Human Rights Watch. „Femeile musulmane nu ar trebui să aleagă între credința lor și slujba lor”, a spus Hillary Margolis.

Asemenea restricții, a spus ea, s-au concentrat adesea asupra femeilor musulmane care purtau basma sau văl pe față și se bazează pe o logică greșită: „Că obiecțiile unui client față de angajații care poartă haine religioase pot învinge în mod legitim drepturile angajaților”.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Viktor Orban către premierul Georgian:
Viktor Orban către premierul Georgian: "Nu este uşor să fii creştin în Europa"

Premierul ungar Viktor Orbán a vorbit despre obstacolele cu care se confruntă creştinii din Europa în timpul discuţiilor pe care le-a avut cu omologul său georgian Irakli Garibaşvili, joi, la Tbilisi, relatează POLITICO.

Femeie condamnată la închisoare după ce a postat un video în care spune o rugăciune musulmană şi apoi mănâncă porc
Femeie condamnată la închisoare după ce a postat un video în care spune o rugăciune musulmană şi apoi mănâncă porc

Un tribunal indonezian a condamnat o femeie la doi ani de închisoare după ce a postat pe TikTok un videoclip în care spunea o rugăciune musulmană înainte de a mânca porc, un lucru interzis de islam, informează AFP, potrivit News.ro.

Bănescu (BOR), după scandalul AUR: Creştinism vs huliganism - Un creştin nu înjură de toţi zeii invocând mama adversarului
Bănescu (BOR), după scandalul AUR: Creştinism vs huliganism - Un creştin nu înjură de toţi zeii invocând mama adversarului

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că un creștin real „nu agresează, nu înjură de toţi zeii invocând mama adversarului și nu scuipă spre alţii”, făcând referire la acțiunile violente de miercuri ale partidului AUR.  

Peste 10.000 de oameni au defilat în București la parada LGBTQ+. Marșul creștin vrea să sfințească traseul acestora
Peste 10.000 de oameni au defilat în București la parada LGBTQ+. Marșul creștin vrea să sfințească traseul acestora

O paradă plină de culoare s-a desfăşurat sâmbătă în centrul Capitalei.

Burqa, interzisă în Olanda. Poliția refuză să aplice legea
Burqa, interzisă în Olanda. Poliția refuză să aplice legea

Olanda s-a alăturat de joi statelor din Europa care interzic purtarea burqa în instituțiile publice. Însă chiar din prima zi de la intrarea în vigoare a legii, polițiștii au anunțat că nu-și vor face o prioritate din a o aplica.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.