Ucrainenii, față în față cu o penurie de curent. „Nu porniți toate aparatele de acasă deodată când lumina este aprinsă”

Ucraina fără curent
IMAGO

Ucraina se confruntă cu cea mai dificilă iarnă, în timp ce Rusia îi lovește fără încetare sistemul energetic pentru a cufunda națiunea în frig și întuneric.  

De la mijlocul lunii octombrie, Rusia a desfășurat cinci atacuri cu rachete în masă care au deteriorat 40% din sistemul energetic al Ucrainei și au făcut ca întreruperile lungi de curent să devină o nouă realitate pentru mulți ucraineni. Și fiecare lovitură cu rachete este încă o bătălie dificilă pentru DTEK, cea mai mare companie energetică a țării, care domină producția de cărbune și piața de electricitate a Ucrainei, se arată într-un material publicat de The Kyiv Independent.

DTEK generează 30% din energia electrică a Ucrainei și este deținută de cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Akhmetov.

Compania furnizează energie pentru aproximativ 5,5 milioane de gospodării și 150.000 de companii, inclusiv 3,5 milioane de clienți din regiunile Kiev, Donețk și Dnipropetrovsk, prin filiala sa Yasno (DTEK Solutions), condusă de Serhii Kovalenko.

Fiecare scenariu este posibil”, a spus Kovalenko pentru Kyiv Independent, fără a respinge posibilele întreruperi în masă prelungite în Ucraina, în cazul reînnoirii atacurilor rusești. „Indiferent cum te pregătești, este totuși foarte greu să prezici ce se va întâmpla”.

Citește și
nato, arme, sua
Președintele Nigeriei spune că armele furnizate de Occident în Ucraina „se strecoară” în Africa
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Cu toate acestea, Oleksandr Fomenko, șeful DTEK Grids, filiala responsabilă cu îngrijirea rețelei electrice a companiei, a respins cel mai rău scenariu de zile sau săptămâni de întrerupere totală. El a susținut că rețeaua țării este suficient de mare și solidă pentru a rezista iernii care urmează.
 

O iarnă grea și dificilă

Începând cu 30 noiembrie, la o săptămână după cel mai recent atac, Ucraina se confrunta cu o penurie de energie electrică de 27%, potrivit operatorului de rețea de stat Ukrenergo. Sistemul electric al țării a fost în pragul colapsului în urma recentelor atacuri.

Pe 29 noiembrie, la Kiev au fost introduse întreruperi de urgență reînnoite, a spus DTEK, menționând că programul oficial de întreruperi de curent, în vigoare din octombrie, a fost abandonat.

Unele zone rezidențiale se pot confrunta cu întreruperi de curent între patru și douăsprezece ore pe zi, conform programului online al lui Yasno, dar opririle pot dura mai mult atunci când sunt introduse întreruperi de urgență.

Multe apartamente de la Kiev au rămas fără electricitate timp de aproape două zile după atacul rusesc din 23 noiembrie. Adesea însoțite de întreruperi de apă și întreruperi îndelungate ale serviciului mobil, reducerile pun o povară gravă asupra populației.

Fomenko a spus că inginerii DTEK, alături de specialiștii Ukrenergo și alte servicii de urgență, „fac tot posibilul” pentru a stabiliza situația.

Ukrenergo permite o anumită cantitate de energie electrică pe zi, în funcție de starea rețelei cu o zi înainte, iar DTEK o distribuie în aceste limite a doua zi.

Ponderea restricțiilor de energie electrică este împărțită între infrastructura critică și gospodării. Cea mai mare parte a energiei electrice merge către infrastructuri critice, cum ar fi spitalele, maternitățile sau sistemele de alimentare cu apă și căldură. Restul este distribuit în mod egal între consumatorii DTEK.

Dacă cantitatea de energie electrică este suficient de semnificativă, atunci așa-numitele programe de întrerupere a curentului încep să funcționeze, astfel încât oamenii să își poată planifica ziua sau săptămâna, a spus Kovalenko.

Dacă rețeaua este supusă unei presiuni prea mari, compania încearcă să o distribuie uniform între consumatori pe parcursul unei zile.

Acestea sunt opririle de urgență”, a spus Kovalenko. „Dacă te uiți la aceste programe, poți vedea că au fost făcute astfel încât o persoană să aibă întotdeauna curent în fiecare zi, seara”.

Unele blocuri de apartamente nu se confruntă cu astfel de opriri, dar asta pentru că sunt construite pe o linie prioritară, pe calea de transmisie către infrastructura critică, cum ar fi un spital. Operatorii prioritizează liniile în consecință.

Este vorba de deficit și de linii electrice”, a spus el. „Dacă casa este pe aceeași linie cu spitalul, nu vom închide spitalul pentru a opri casa respectivă”.

Fomenko spune că Ucraina ar putea importa ceva electricitate din Europa la un moment dat, dar „doar pentru o perioadă scurtă și într-o cantitate limitată”, deoarece nu ar fi suficient pentru a acoperi nevoile țării.

Această iarnă (întreaga) va fi probabil foarte grea și vor exista restricții privind consumul de energie electrică în Ucraina”, a spus Fomenko.

Întreruperea curentului ar putea dura până în martie, a spus Kovalenko.

Și, deși acum sunt mai puține întreruperi de curent, vreau ca toată lumea să înțeleagă că cel mai probabil ucrainenii vor trebui să trăiască cu întreruperi de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie”, a scris el pe Facebook cu două zile înainte de cel mai recent și cel mai mare de până acum atac rusesc asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Kovalenko le-a cerut consumatorilor să fie atenți și să nu pornească fiecare aparat deodată atunci când primesc electricitatea înapoi.

Nu porniți toate aparatele de acasă deodată când lumina este aprinsă”, a spus el. „Aprindeți mai întâi luminile, apoi fierbătorul, apoi mașina de spălat după 20-30 de minute”.

El a spus că siguranțele se ard în clădirile mari de apartamente, ceea ce adaugă mai multă muncă lucrătorilor de la rețea.

Atacarea infrastructurii publice vitale, o crimă de război

Paisprezece mii de angajați lucrează la rețeaua DTEK în toată Ucraina pentru a asigura transportul de energie electrică în ciuda riscurilor, a declarat Fomenko. Angajații lucrează non-stop pentru a restabili distribuția energiei electrice în condiții extrem de grele, a spus el.

Ei sunt adevărații eroi”, a spus Fomenko.

Rusia a vizat infrastructura critică a Ucrainei de la începutul lunii octombrie, admițând deschis că a făcut parte din strategia sa.
Potrivit Convențiilor de la Geneva, atacarea infrastructurii publice vitale este o crimă de război.

„Efectuarea acestor atacuri cu unicul scop de a teroriza civilii este o crimă de război”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, pe 21 octombrie.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat o nouă asistență pentru restabilirea capacității de transmitere a energiei a Ucrainei, a informat Reuters. Reuters a mai raportat că aliații SUA și NATO vor aloca Ucrainei bani și echipamente pentru a o ajuta să restabilească puterea.

În timp ce autoritățile au spus că până la 40% din sistemul energetic a fost distrus la începutul lunii noiembrie, DTEK nu a putut dezvălui ce a fost deteriorat și nici protocolul pe care compania l-a implementat pentru a repara rețeaua după atacuri.
Valoarea prejudiciului și costurile acestora nu pot fi evaluate în acest moment, a spus Fomenko.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Lukașenko: Rusia și Belarus „s-au pregătit pentru pace” - Ucraina „nu vrea”
Lukașenko: Rusia și Belarus „s-au pregătit pentru pace” - Ucraina „nu vrea”

Președintele belarus Alexandr Lukașenko a susținut că Rusia și Belarus sunt pregătite pentru pace, dar Ucraina pare să nu dorească să negocieze, scrie SkyNews.

Președintele Nigeriei spune că armele furnizate de Occident în Ucraina „se strecoară” în Africa
Președintele Nigeriei spune că armele furnizate de Occident în Ucraina „se strecoară” în Africa

Guvernul nigerian spune că armele furnizate din Vest către guvernul ucrainean au început să apară în regiunea Africii de Vest. Armele ilegale au început să „se strecoare” în regiune, a spus președintele Nigeriei, scrie publicația ZeroHedge.

Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin
Lovitură grea pentru Putin. Câți ruși mai sprijină războiul din Ucraina. Rezultatele unui sondaj comandat de Kremlin

Rușii par să se fi săturat de război, potrivit unui studiu realizat de serviciul rus de informații, ajuns în presa occidentală. Doar 25% dintre ei vor continuarea războiului, iar Kremlinul și-a reînnoit apelurile la negocieri.

Emmanuel Macron va discuta
Emmanuel Macron va discuta "în curând" cu Vladimir Putin, dar și cu şeful AIEA

Emmanuel Macron a anunţat că va vorbi "în curând” cu Vladimir Putin despre probleme de securitate din jurul sectorului "nuclear civil” din Ucraina, după ce discuta, duminică, cu directorul general al AIEA.

Analiză The Guardian: Tacticile distructive ale Rusiei în Ucraina nu fac decât să-i expună şi mai mult slăbiciunea
Analiză The Guardian: Tacticile distructive ale Rusiei în Ucraina nu fac decât să-i expună şi mai mult slăbiciunea

Noua strategie rusă de a viza infrastructura ce aduce lumină, căldură şi apă în milioane de case ucrainene dezvăluie propria slăbiciune a Rusiei şi disperarea sa în faţa unei rezistenţe ucrainene sfidătoare, se arată într-o analiză marca The Guardian.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.