Ucrainenii au sărbătorit pentru prima dată Crăciunul pe 25 decembrie. Schimbarea reprezintă o ruptură de Rusia
În mod normal, ucrainenii sărbătoreau Crăciunul pe 7 ianuarie, așa cum o fac rușii. Însă, în acest an, cei mai mulți au ales să se alăture celor care sărbătoresc în decembrie.
Unii ucraineni ortodocși au sărbătorit Crăciunul pe 25 decembrie, ca mulți alți creștini de pe glob. Asta s-a întâmplat din cauza războiului, scrie AP.
Ideea de a comemora nașterea lui Iisus în decembrie era considerată radicală în Ucraina până de curând, însă invazia Rusiei a schimbat gândirea multora.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În octombrie, conducerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina, care nu s-a aliniat cu cea din Rusia, a permis sărbătorirea Crăciunului pe 25 decembrie.
Alegerea datei are conotații atât politice, cât și religioase într-o națiune în care există două biserici ortodoxe rivale și unde ușoare revizuiri ale ritualurilor pot avea o semnificație puternică într-un război cultural care se desfășoară în paralel cu războiul real.
Pentru unii oameni, schimbarea datei a reprezentat o separare de Rusia, de cultura și religia ei. Oamenii dintr-un sat de lângă Kiev au votat pentru sărbătorirea Crăciunului în decembrie.
„Ce a început pe 24 februarie, invazia la scară largă, a fost o trezire la realitate și o înțelegere că nu mai putem face parte din lumea rusească”, a spus Olena Paliy.
Biserica Ortodoxă din Rusia și alte câteva biserici ortodoxe estice continuă să folosească calendarul Iulian. Astfel, ei sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie.
În Bobritsia, unii credincioși au promovat schimbarea în cadrul bisericii locale, care s-a afiliat recent Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care nu are legături cu Rusia. Când această schimbare a fost supusă votului, 200 din 204 de persoane au votat pentru adoptarea zilei de 25 decembrie.
„Este un pas mare pentru că niciodată în istoria noastră nu am avut aceeași dată a Crăciunului în Ucraina cu întreaga lume creștină”, a spus un oficial local.
„Niciun dușman nu poate să ne ia sărbătoarea, pentru că sărbătoarea se naște în suflet”, a spus un preot.