Ucraina susține că Rusia a plănuit invadarea Belarusului după alegerile prezidențiale din 2020
Rusia a plănuit invadarea Belarusului după alegerile prezidențiale contestate din 2020, care au condus la o serie de proteste împotriva lui Alexandr Lukașenko, arată o serie de documente publicate de Ministerul ucrainean al Apărării.
Documentele obținute de serviciile de informații de la Kiev dezvăluie că Armata 1 Panzer a Rusiei era pregătită pentru invadarea și capturarea Belarusului, transmite ministerul.
„După falsificarea alegerilor prezidențiale din Belarus, Federația Rusă a elaborat un plan de invadare și suprimare a protestelor populare. Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul evitării implicării Rusiei în regiunea continentală europeană, într-un război regional sau pe scară largă cu statele membre NATO din Occident”, mai transmite Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Fox News.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ministerul a prezentat un document intitulat „Legenda planului de regrupare a unităților și unităților militare ale Armatei 1 Panzer în zona de sarcină”.
Belarus a organizat alegeri prezidențiale în august 2020. Comisia Electorală Centrală a anunțat că președintele în exercițiu Alexander Lukașenko a câștigat alegerile cu puțin peste 80% din voturi. El a ieșit învingător în toate alegerile prezidențiale începând cu anul 1994, dar observatorii internaționali spun că trei rânduri de alegeri nu au fost nici libere, nici corecte.
Candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a susținut că a câștigat o victorie decisivă în primul tur al alegerilor, cu cel puțin 60% din voturi și și-a declarat intențiile de a organiza „proteste pe termen lung” față de rezultatul votului.
Uniunea Europeană a impus sancțiuni oficialilor bieloruși considerați responsabili pentru „violență, represiune și fraudă electorală”.