Ucraina susține că Rusia a plănuit invadarea Belarusului după alegerile prezidențiale din 2020

Ultima actualizare: 19-04-2022 14:45
Lukashenko si Putin

Rusia a plănuit invadarea Belarusului după alegerile prezidențiale contestate din 2020, care au condus la o serie de proteste împotriva lui Alexandr Lukașenko, arată o serie de documente publicate de Ministerul ucrainean al Apărării.

Documentele obținute de serviciile de informații de la Kiev dezvăluie că Armata 1 Panzer a Rusiei era pregătită pentru invadarea și capturarea Belarusului, transmite ministerul.

„După falsificarea alegerilor prezidențiale din Belarus, Federația Rusă a elaborat un plan de invadare și suprimare a protestelor populare. Ocuparea Belarusului a fost planificată sub pretextul evitării implicării Rusiei în regiunea continentală europeană, într-un război regional sau pe scară largă cu statele membre NATO din Occident”, mai transmite Ministerul ucrainean al Apărării, potrivit Fox News.

Ministerul a prezentat un document intitulat „Legenda planului de regrupare a unităților și unităților militare ale Armatei 1 Panzer în zona de sarcină”.

Belarus a organizat alegeri prezidențiale în august 2020. Comisia Electorală Centrală a anunțat că președintele în exercițiu Alexander Lukașenko a câștigat alegerile cu puțin peste 80% din voturi. El a ieșit învingător în toate alegerile prezidențiale începând cu anul 1994, dar observatorii internaționali spun că trei rânduri de alegeri nu au fost nici libere, nici corecte.

Candidata opoziției, Svetlana Tihanovskaia, a susținut că a câștigat o victorie decisivă în primul tur al alegerilor, cu cel puțin 60% din voturi și și-a declarat intențiile de a organiza „proteste pe termen lung” față de rezultatul votului.

Uniunea Europeană a impus sancțiuni oficialilor bieloruși considerați responsabili pentru „violență, represiune și fraudă electorală”.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO