Ucraina isi inaspreste tonul: "Vom recupera regiunile din estul tarii. Sunt controlate de teroristi rusi"
Ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin a declarat marti, intr-un interviu pentru cotidianul german Bild, ca autoritatile de la Kiev intentioneaza sa "recupereze" regiunile din estul tarii.
"Cateva regiuni din estul Ucrainei se afla, de fapt, sub controlul teroristilor prorusi si trupelor rusesti. Dar ele sunt regiuni ucrainene, iar noi le vom recupera", a dat el asigurari, confirmand inasprirea tonului de catre presedintele ucrainean Petro Porosenko, luni, relateaza Mediafax, citand AFP.
Seful diplomatiei ucrainene nu a facut nicio precizare cu privire la o eventuala ofensiva militara, dupa ce ultimele inaintari ale trupelor guvernamentale, la sfarsitul lui august, s-au soldat cu infrangeri usturatoare. Dupa ce s-a aflat pe punctul de a inabusi rebeliunea, armata ucraineana s-a lovit - afirma Kievul si Occidentul - de sustinerea separatistilor de catre trupe ale armatei rusesti, acuzatii respinse de catre Moscova.
Asa cum a facut Porosenko luni, Klimkin a catalogat scrutinul de duminica - pe care Occidentul l-a condamnat, iar Rusia l-a recunoscut - drept o "incalcare majora" a Protocolului de la Minsk, incheiat pe 5 septembrie intre Kiev si separatisti cu participarea Moscovei si OSCE.
"Nu stiu daca putem sa vorbim despre un esec complet (al procesului de pace), dar recunoasterea «votului» de catre Rusia compromite grav aplicarea Acordurilor de la Minsk", a declarat el, indemnand Occidentul sa exercite "mai multa presiune" asupra Kremlinului si sa consolideze sanctiunile impuse.
Ministrul ucrainean a denuntat totodata "incursiunea repetata a numerosi militari rusi" in regiunile rebele din Donbas. "Fortele ucrainene sunt pregatite sa apere tara mai mult ca niciodata", a avertizat el in interviu, publicat pe site-ul Bild.
In Ucraina, la doua zile de la scrutinul separatist, Consiliul pentru Securitate Nationala si Aparare urmeaza sa se intruneasca pentru a aborda problema abrogarii legii privind acordarea unui "statut special" regiunilor separatiste, adoptate in sepembrie si care le acorda acestora o autonomie foarte larga pentru o perioada de trei ani.