Un sef de razboi si un nostalgic dupa Lenin, "presedintii" regiunilor rebele Donetk si Lugansk

ucraina

Un mecanic in varsta de 38 de ani, comandant de unitati rebele, si un fost militar, nostalgic al fostei Uniuni Sovietice, Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, alesi la Donetk si, respectiv, la Lugansk, incarneaza imaginea separatismului prorus.

"Premierul" republicii autoproclamate Donetk Aleksandr Zaharcenko a fost ales "presedinte" cu peste 81% din voturi, contracandidatii sai obtinand cate 9%, potrivit unui sondaj realizat la iesirea din sectiile de votare si dat publicitatii de catre seful "comisiei electorale" locale rebele Roman Liaghin, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Ambitia sa: "Construirea unui nou stat, care va deveni legitim dupa alegeri, si recuperarea teritoriilor din estul (Ucrainei) aflate in prezent sub control ucrainean", a subliniat el inainte de scrutin, intr-o intalnire cu studenti.

Acest fost mecanic si om de afaceri, in carsta de 38 de ani, care spune ca si-a vandut afacerea pentru a finanta un grup militar rebel, a participat la luarea cu asalt a sediului Administratiei Regionale de la Donetk, pe 16 aprilie, de catre separatisti.

Acest eveniment fondator al revoltei fata de Kiev a fost urmat de proclamarea independentei "republicii" de la Donetk si a celei vecine, la Lugansk, iar dupa aceea de confruntari armate care s-au soldat cu peste 4.000 de morti.

Citește și
donetsk vot
Ucraina denunta o mobilizare "intensa de echipamente si trupe ruse in est". Imagini cu un convoi rusesc in Donetk
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Biografia sa oficiala insista asupra faptului ca tatal sau a muncit ca miner timp de 30 de ani, un lucru important in aceasta regiune - Donbas -, in care intreaga economie graviteaza in jurul bazinului minier.

Zaharcenko a fost unul dintre liderii militari de la Slaviansk, un bastion separatist preluat in iulie de catre fortele ucrainene, dupa mai bine de doua luni de confruntari armate violente. El nu are insa notorietatea unor sefi de razboi ca "Motorola" sau "Ghivi", care opereaza in prezent intr-o zona a aeroportului Donetk si se bucura de o reputatie solida in randul rebelilor.

El a fost numit "premier" in august, cand mai multi cetateni rusi care ocupau principalele functii in cadrul "republicii" de la Donetk au fost inlocuiti de personalitati locale, intr-un proces care parrea sa marcheze o cotitura in modul in care Kremlinul intelegea sa vada rusi implicati in mod oficial pe teren.

Reluarea oraselor cu forta

Zaharcenko a dezmintit intotdeauna cu putere prezenta unor militari rusi care ar fi venit sa ajute rebelii din estul Ucrainei. "Daca Rusia si-a trimis trupele aici, am fi vorbit despre lupte in regiunea Kievului sau de cucerirea Liovului (in vestul Ucrainei)", a raspuns el acestor acuzatii repetate in mai multe randuri de catre Kiev, Statele Unite si Uniunea Europeana (UE).

In schimb, el si-a exprimat satisfactia fata de prezenta "miilor de voluntari" veniti din Rusia.

"Voluntarii rusi sunt primii care ajuta alte popoare in lupta lor pentru libertate si independenta. Asa au stat lucrurile in Spania, in Serbia, iar astazi la noi", a spus el.

El a fost unul dintre participantii la negocierile care au condus la Acordurile de la Minsk asupra unui armistitiu, pe 5 septembrie, si care au deschis teoretic calea procesului de pace. "Respectam tot ceea ce am semnat la Minsk", a dat el asigurari.

Insa Zaharcenko a anuntat ca vrea sa reia prin forta mai multe orase din estul Ucrainei, inclusiv portul Mariupol, aflat in prezent sub control ucrainean.

"Trebuie sa recuperam toate teritoriile care ne apartin, prin negocieri ori altfel", a insistat el, afirmand ca "se se fac pregatiri de razboi" si ca se asteapta la reluarea "luptelor de mare intensitate".

Abia ales, el a criticat Ucraina, care "nu vrea pacea" si "joaca un joc dublu". "Suntem pregatiti de dialog cu ei, dar asteptam din partea lor a atitudine normala si rezonabila", a declarat el.
La Lugansk, "presedintele republicii" rebele Igor Plotnitki a fost ales cu peste 63% din voturi. La fel ca Zaharcenko, a avut contracandidati aproape necunoscuti.

Acest fost militar, in varsta de 50 de ani, cu o statura masiva, s-a convertit intr-un om de afaceri dupa destramarea fostei URSS, iar ulterior intr-un aparartor al consumatorilor. Dupa ce a ocupat postul de "ministru al apararii" teritoriului separatist, el a fost numit la conducerea "republicii" de la Lugansk in august, in locul liderului separatist Valeri Bolotov, ranit intr-un atentat.

Plotnitki a fost acuzat de justitia de la Kiev ca a transferat-o in Rusia pe femeia pilot ucraineana Nadia Savcenko, capturata de catre rebeli in timpul unor confruntari. Savcenko este acuzata de Moscova ca a participat la o operatiune care a provocat moartea a doi jurnalisti rusi, in iunie, in estul Ucrainei.

Foarte atasat de trecutul sovietic si mostenirea comunista, ca majoritatea liderilor rebeli, Igor Plotnitki a catalogat drept "genocid moral" demontarea unei statui a lui Lenin la Harkov, un oras important din estul Ucrainei ramas sub controlul Kievului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Separatistii din Donetk acuza Kievul de genocid:
Separatistii din Donetk acuza Kievul de genocid: "Daca nu ne temem de bombardamente, nu ne temem nici de o ancheta penala"

Premierul Republicii autoproclamate Donetk, Aleksandr Zaharcenko, a anuntat ca autoritatile locale vor deschide un dosar penal pentru genocid impotriva Kievului, dupa ce Ucraina a demarat duminica o ancheta pentru tentative de preluare a puterii.

Ucraina denunta o mobilizare
Ucraina denunta o mobilizare "intensa de echipamente si trupe ruse in est". Imagini cu un convoi rusesc in Donetk

Kievul a denuntat duminica o mobilizare "intensa de echipamente si trupe" provenind din Rusia in estul rebel al Ucrainei, unde se desfasoara alegerile prezidentiale si legislative organizate de separatistii prorusi, relateaza Mediafax, citand AFP.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.